Byta Bildäck – Steg för steg guide

Gör som 500.000 stycken andra svenskar, jämför och byt bilförsäkring hos Zmarta.se. Helt kostnadsfritt kan du jämföra försäkringar och få erbjudanden från Länsförsäkringar, ICA försäkring, Gjensidige, Dina försäkringar och flera andra välkända försäkringsbolag.

Jämför offerter från 20 anslutna försäkringsbolag

Kostnadsfritt och utan förbindelse

4,7 / 5 i betyg hos Trustpilot.com

De första gångerna man skall byta bildäck själv känns det oftast ganska krångligt och man kan känna en viss oro för att lyckas. Vi själva har bytt bildäck att antal gånger till våra personbilar men vi är långt ifrån experter. Här presenterar vi några av våra tips när man skall byta bildäck.

Förberedelse och verktyg för däckbytet

Innan du sätter igång med ditt bildäcksbyte kan det vara bra att fundera igenom vad du behöver för verktyg samt att tänka igenom processen, här är en ”tänk på lista” över dessa saker:

Se till att du är mätt och belåten innan du börjar. Det kan annars bli lätt att göra det slarvigt och därmed dåligt. Det är inte heller fel att ta en kaffepaus någonstans mitt i däckbytet för att samla nya krafter. Detta har vi ofta varit hjälpta av.

Verktyg som du kommer behöva är följande.

 • En bred skruvmejsel eller liknande verktyg för att ta bort navkapslarna.
 • En domkraft för att lyfta upp bilen om du inte gör det hos en mack där lyftanordning finns.
 • Ett fälgkors eller en hjulmutternyckel som används för att skruva av muttrarna som håller fast däcket.
 • En penna att markera däcken när du tar av dem (tex HB för höger bak). Man kan också med fördel använda något slags mjukt underlägg när du ligger under bilen.
 • Ett gammalt liggunderlag duger alldeles utmärkt.
 • Det kan också vara bra att ha en liten burk att lägga avskruvade muttrar i. Det är lätt att dessa försvinner annars och det är aldrig roligt att ligga och leta efter muttrar på marken.
 • Däckpåsar för förvaring.

Steg-för-steg guide

 1. Börja med att ta av navkapslarna på bildäcken. För dig som inte vet vad detta är så kan det beskrivas som skyddet som skyddar innerdäcket och muttrarna från smuts.
 2. Bestäm dig nu för vilket däck du skall börja att byta. Lyft upp bilen med hjälp av domkraften. Det är viktigt att du sätter domkraften på rätt ställe på bilens underrede. Det finns en alltid en plats framför (bakdäcken) eller bakom (framdäcken) där man skall sätta domkraften. Är du osäker på var kan du alltid kolla bilens instruktionsbok. Risken finns att plåten i underredet inte håller annars och en otäck olycka kan inträffa.
 3. Skruva sedan av muttrarna på däcket en efter en. Förhoppningsvis lossnar de utan alltför mycket ansträngning. När du lyfter av däcket är det bra att markera det med pennan som du tagit med dig. Tex kan du markera vänster framdäck med VF.
 4. Ta sedan fram däcket du skall sätta på och lyft på det. Man kan sedan skruva på alla muttrar lite löst för att få däcket så rakt som möjligt. Vi brukar alltid skruva på muttrarna diagonalt för att få däcket rakt. Använder du en maskin kan du vara på din vakt så att du inte skruvar åt muttrarna alltför hårt. Det kan då bli mycket svårt att få av dem nästa gång du skall byta bildäck.
  OBS: Se upp med att ta i så hårt att bilen kränger till och faller av domkraften om du har mycket kraft i armarna.
 5. Nu kan du sänka ner bilen och sätta på navkapseln igen. Och sedan tar du nästa däck eller en kopp kaffe för att hämta ny kraft.
 6. När du har bytt alla däck kan det vara bra att åka och kolla till lufttrycket i däcken. Vilket lufttryck som är lämpligt för din bil kan du se i bilens instruktionsbok som alltid bör ligga i bilens handskfack.

En sista tanke

Om du upplever att det är mycket svårt och frustrerande att byta bildäck själv är det aldrig fel att anlita ett proffs för detta. Det kostar visserligen lite pengar men kan löna sig i sparad ilska och frustration.

Billiga försäkringar

Billiga-forsakringar.nu

Hogmalms Media AB
Org.nr: 559132-4347
Ytterbyvägen 5c
442 30, Kungälv