Bilförsäkring


I Sverige är det lag på att alla bilar måste vara försäkrade. Det är därför ett måste att försäkra sin bil om man äger en sådan. När man pratar om att det är lag på en bilförsäkring så menas den så kallade trafikförsäkringen som framförallt skyddar dig som bilägare om du skulle åsamka skador på en annan person, bil eller på andras egendom. En bilförsäkring kan dock bli onödigt dyr och det skadar inte att jämföra olika alternativ.

Vad består en bilförsäkring av?

En bilförsäkring innehåller alltid den så kallade trafikförsäkringen som ersätter skador som du kan åsamka på andra personer, fordon och ägodelar. Om det uppstår skador på din egen bil eller om du skulle få personskador vid olyckan så ersätts detta istället med din motparts trafikförsäkring.
Man bör också tänka på att lägga till skydd för skador på den egna bilen. Här kan man välja hur stort skydd man ha på sin bil. Generellt kan du välja mellan följande två typer av tillägg:

  • Halvförsäkring: Det mest grundläggande tillägget är den så kallade halvförsäkringen. Vad halvförsäkringen innebär varierar från bolag till bolag så man bör (som alltid) jämföra och kolla upp vad just ditt försäkringsbolag erbjuder i försäkringen. Kortfattat kan man ändå säga att halvförsäkringen ger dig skydd för skador på bilen som tex kan uppstå om någon krossar en ruta, om du råkar ut för en stöld eller skador på maskin eller övriga bilen uppstår.
  • Helförsäkring: Helförsäkringen ger allt det skydd som halvförsäkringen erbjuder men ersätter även om man får vagnskador. Ett exempel på detta kan vara att du kör ner i diket utan att andra bilar är inblandade. Då kan helförsäkringen ersätta även detta. Vagnskadeförsäkringen handlar alltså framförallt om yttre skador på bilen.

Jämför offerter på olika bilförsäkringar med en gratis ansökan
Compricer.se jämför du offerter från en massa olika försäkringsbolag med en enda ansökan. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

Billiga Bilförsäkringar – Tänk på detta:

När man skall köpa en ny bilförsäkring krävs det att man håller tungan rätt i mun för att hitta en så billig och med så bra villkor som möjligt. Vi rekommenderar att man gör följande för att ha möjlighet att lyckas så bra som möjligt:

  • Begär alltid en offert från 3-4 olika försäkringsbolag och hör efter vad de har att erbjuda dig. Det är stenhård konkurrens mellan försäkringsbolagen som erbjuder bilförsäkringar. Det går alltid att pressa pris och villkor när det är hård konkurrens på marknaden.
  • Vi kan rekommendera Compricer.se en jämförelsetjänst som är enkel och bra för att hitta billiga bilförsäkringar. 
  • Om du köper en ny bil kan det löna sig att skaffa en försäkring i samband med det köpet. Dock gäller inte alltid detta så börja med att skaffa offerter från de försäkringsbolagen först.
  • Ska du köpa en ny bil i samband med att du skaffar en bilförsäkring kan det vara en god idé att läsa om olika nybilstester. Liksom vid införskaffande av en bilförsäkring så är det minst lika viktigt att du skaffar god information om den nya bil du tänkt köpa. Läs flera olika tester och provkör bilen innan du bestämmer dig för att göra ett så bra bilköp som möjligt. Den korta tiden du provkör bilen hos bilhandlaren behöver kompletteras med information av kunniga biljournalister, som testar bilen på detaljnivå.

Hur fungerar en bilförsäkring?

En bilförsäkring är uppbyggd i upp till tre olika delar beroende på vilket typ av skydd du önskar. Här beskriver vi allmänt hur en bilförsäkring är uppbyggd samt de tre olika delarna och möjliga tillägg.

Bilens ägare och Bilförsäkringen

Det är viktigt för dig att känna till att det endast är bilens ägare som kan teckna försäkring för bilen. Man kan inte köpa och äga en bil (stå som ägare i vägtrafikregistret) och låta någon annan stå för försäkringen för denna även om man får bättre pris och villkor pga. detta.

Trafikförsäkring

Den enda delen av en bilförsäkring som är lagstadgad är den så kallade trafikförsäkringen. Den måste man som bilägare per lag inneha. Detta är alltså ett minimum när man äger en bil.

Trafikförsäkringen är till för att skydda dig ekonomiskt för alla de skador som du eventuellt gör på andra människor, djur eller egendom om olyckan är framme. Men du får genom denna del inget skydd för din egen bil. Du blir alltså inte ersatt för skador på din egen bil vid en eventuell krock, avkörning eller olycka.

Halvförsäkring

Det första tillägget som du själv kan välja till för din bilförsäkring är den s.k. halvförsäkringen. Den ersätter dig för en rad olika problem/skador. Bland dessa är inbrott/stöld, skador på den egna bilen vid inbrott, krock eller vid brandskador. Denna del innehåller även en rättsskyddsförsäkring (om du pga. bilen hamnar i rättsliga tvistemål) och en räddningsförsäkring. Det som kan vara viktigt att känna till är att de allra flesta använder sig av minst en halvförsäkring och detta är något man skall fundera på noggrant innan om man planerar att välja bort denna. Det är definitivt en viktig del av din bilförsäkring.

Helförsäkring

En helförsäkring är ett tillägg som både innehåller halvförsäkringen samt en vagnskadeförsäkring. Vagnskadeförsäkringen innehåller ett skydd för dig om det uppstår vagnskador på grund av skadegörelse eller en trafikolycka.

Tillägsförsäkringar

Självklart finns det mängder av sorters tillägg till din bilförsäkring som gärna ett försäkringsbolag önskar att få sälja till dig. Det kan då vara bra att vara förberedd på vad du verkligen behöver för tillägg. Några exempel på sådan tillägg som man kan fundera igenom är följande:

  • Rätt till hyrbil – detta tillägg ger dig möjligheten att hyra en bil och ta det på försäkringen om din bil går sönder eller måste repareras pga. av en olycka. Kolla gärna igenom innan om detta redan finns i halv- eller helförsäkringen.
  • Ersättning vid borttappad bilnyckel
  • Sänkt självrisk vid olika typer av skador eller skadegörelse
  • Extra förmåner vid behov av assistans, t.ex. att hjälp är på plats inom en viss tid.

Jämför offerter på olika bilförsäkringar med en gratis ansökan
Compricer.se jämför du offerter från en massa olika försäkringsbolag med en enda ansökan. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

Så fungerar en bilförsäkring – Snabbfakta

En bilförsäkring innehåller delarna trafikförsäkring, halvförsäkringen eller helförsäkring där trafikförsäkringen är lagstadgad. I Sverige erbjuder nästan alla försäkringsbolag som Länsförsäkringar, Folksam, Trygg Hansa, If, Moderna försäkringar bilförsäkringar. Här rekommenderar vi att du alltid jämför dessa försäkringsbolag först innan du bestämmer dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *