Tips för säker bilkörning

Gör som 500.000 stycken andra svenskar, jämför och byt bilförsäkring hos Zmarta.se. Helt kostnadsfritt kan du jämföra försäkringar och få erbjudanden från Länsförsäkringar, ICA försäkring, Gjensidige, Dina försäkringar och flera andra välkända försäkringsbolag.

Jämför offerter från 20 anslutna försäkringsbolag

Kostnadsfritt och utan förbindelse

4,7 / 5 i betyg hos Trustpilot.com

Säker trafik innebär att ingen skadas eller förolyckas i trafiken. För att arbeta för detta så krävs att man till exempel håller hastigheten något som är en bidragande orsak till att många olyckor sker, då trafikanter väljer att nonchalera dessa. Enligt Trafikverket så skulle 150 människors liv kunna räddas varje år om vi höll hastigheten, vi skulle också förhindra att 700 000 ton koldioxid släpptes ut i luften.

Och sanningen är den att du kommer inte fortare fram genom att köra fortare, marginellt kanske men inte mycket. Och i värsta fall kommer du inte fram alls. I det här inlägget vill vi ta upp vad du som trafikant kan tänka på under bilresan och hur trafiksäkerheten kan ökas. Säkerhet i trafiken handlar också om att bilen fungerar som den ska och att däcken inte är för slitna.

Undvik att betala onödigt mycket för bilförsäkringen
Compricer.se kan du enkelt jämföra bilförsäkring och hitta den bästa och billigaste bilförsäkringen.

Hur skapar man en säkrare bilresa?

Visste du att en krock i 90km/h är likvärdigt med att falla från 10:e våningen? Om man får bestämma så vill man helst undvika det, och det kan du faktiskt genom att hålla hastigheten, visst så sker rena olyckshändelser det kan vi inte bortse från. Det du kan bidra med är att hålla hastighetsbestämmelserna. Det viktigaste är faktiskt att rädda liv. Och håller du en högre hastighet än 90km/h vid en krock vill man inte ens tänka på vad det skulle motsvara, 10:e våningen är illa nog. Risken att förolyckas är dubbelt så stor om du håller 110km/h istället för 90km/h vid en krock. Som oskyddad trafikant så är risken att dödas vid 30km/h väldigt liten 1 av 10 förolyckas. Men ökar vi hastigheten till 50km/h så ökar risken för dödsfall dramatiskt. 8 av 10 förolyckas vid 50km/h. Det finns ju ofta flera orsaker till att en trafikolycka sker, men hastigheten har stor påverkan på hur illa det går i olyckan. För att undvika situationer som hade kunnat undvikas, håll hastigheten, och skapa en säkrare trafik och en säkrare bilkörning.

Dyrt att köra fort

Då det inte blir en stor förlust i form av  ett liv när man inte håller hastigheten, så kan det ändå kosta riktigt mycket pengar att köra för fort. Kör man bara 10km-h för fort under 1 år så ökar bränslekostnaderna med 1000 kr. Och det är pengar som du kanske skulle kunna fått ut mer av någon annanstans. Lägg också till andra kostnader för underhåll som tillkommer av att köra för fort, däck som slits ut fortare för att ge ett exempel. Håll nere kostnaderna genom att köra lagligt och gör så att din bil håller längre.

Bidra till en bättre miljö genom säker bilkörning

Genom att ha en säker bilkörning sparar du inte bara liv och pengar du bidrar även till en bättre miljö. Som nämnt ovan så släpps det ut 700 ooo ton per år genom att trafikanter kör för fort. När du kör 10km/h för fort under ett år så släpps 150-200kg koldioxid ut från din bil. Tänk vad du skulle kunna göra för miljön bara genom att hålla hastigheten och inte dra på de där extra 10 km/h under ett år. Ur ett längre perspektiv kommer även din bilkörning att påverka de efterkommande, så ta ditt ansvar. Man kan inte skylla på någon annan eller ursäkta sig, här måste vi alla i trafiken hjälpas åt. Dessutom skapas en tryggare trafik då fler håller hastigheterna.

Billiga försäkringar

Billiga-forsakringar.nu

Hogmalms Media AB
Org.nr: 559132-4347
Ytterbyvägen 5c
442 30, Kungälv