Smarta tips om mobilen och bilen

Gör som 500.000 stycken andra svenskar, jämför och byt bilförsäkring hos Zmarta.se. Helt kostnadsfritt kan du jämföra försäkringar och få erbjudanden från Länsförsäkringar, ICA försäkring, Gjensidige, Dina försäkringar och flera andra välkända försäkringsbolag.

Jämför offerter från 20 anslutna försäkringsbolag

Kostnadsfritt och utan förbindelse

4,7 / 5 i betyg hos Trustpilot.com


Mobiltelefonen har blivit en del av vår livsstil och naturligtvis följer den med in i bilen. Men hur säkert är det att till exempel tala i mobiltelefon när man kör? Finns det säkra sätt att använda mobilen i bilen? Här tar vi itu med mobilen i bilen och ger smarta tips om hur man kan förhålla sig och använda telefonen i bilen på ett säkert sätt.

Det är inte lagligt att pilla med mobiltelefonen samtidigt som man kör bil i Sverige.

Att prata i mobil under bilkörning

Det är egentligen inte mobilen i sig som är boven i dramat här. Utan att du gör två saker samtidigt. Hur rutinerad du än tycker att du är i bilkörning så kräver bilkörningen full koncentration, inte lite, utan full koncentration. Du har inte bara ansvar för dig själv utan även för dina medpassagerare och medtrafikanter. Fördelar med att ha med sig telefonen i bilen eller att ha telefon är också saker som kan bidra till att du behöver göra färre och kortare resor. Den sänker stressen hos dig om du snabbt kan meddela dig. Den är också ovärderlig när det handlar om att snabbt kunna larma vid olycka.

Undvik att betala onödigt mycket för bilförsäkringen
Compricer.se kan du enkelt jämföra bilförsäkring och hitta den bästa och billigaste bilförsäkringen.

Handsfree en lösning?

Men om jag har speakerfunktionen på eller använder handsfree, det vill säga en öronsnäcka eller hörlur? Enligt vägverkets föreskrifter så gör inte det din körning säkrare. Det är återigen inte problemet att du inte har telefonen i handen som är lösningen. Det är återstår som problem att du gör två saker samtidigt. Även om du använder speakerfunktionen eller handsfree så blir din koncentration delad. Och bilkörning om den ska vara säker kräver att du har full koncentration över bilen och trafiken.

Vad händer när jag kör bil och pratar i telefonen samtidigt?

Det som visats genom att köra bil och tala i telefon samtidigt är att din reaktionstid blir längre och att bromsningssträckan förlängs. Du får tunnelseende, det vill säga att du får svårare att uppfatta vad som händer vid vägkanten och vid till exempel korsningar. Uppmärksamheten i backspegel och sidospeglar minskar. Du får dessutom svårare att tyda vägmärken och annan viktig trafikinformation. Dessutom har det visat sig att rattrörelserna blir häftigare och kraftigare och likaså inbromsningarna. Det här är information från vägverkets undersökningar som visat på dessa fakta.

Säkra mobiltips

  • Undvik att svara eller ringa när du kör bil, använd istället mobilsvar eller be en medpasagerare ringa eller svara.
  • Ha telefonen lätt tillgänglig, inte i väskan eller jackan där du måste gräva upp den och ta fokus bort från bilkörningen.
  • Stanna till på ett säkert ställe för samtal på telefonen. Om du verkligen måste svara eller ringa, håll samtalet väldigt kort och be att få ringa upp istället när du inte kör bil.
  • Och framförallt var medveten om att handsfree inte minskar risken vid bilkörning och telefonsamtal.

Det kan låta lite hårt att ge dessa besked, men i slutändan kanske det inte är så stor uppoffring att låta telefonen vara när det handlar om liv och trafiksäkerhet. Idag är det olagligt att använda mobiltelefon så att det påverkar körningen negativt, den lagen trädde i kraft i början av 2014. I flera länder är det olagligt att köra och prata i mobilen.

Billiga försäkringar

Billiga-forsakringar.nu

Hogmalms Media AB
Org.nr: 559132-4347
Ytterbyvägen 5c
442 30, Kungälv