Säkerhetskontroll av bil

Gör som 500.000 stycken andra svenskar, jämför och byt bilförsäkring hos Zmarta.se. Helt kostnadsfritt kan du jämföra försäkringar och få erbjudanden från Länsförsäkringar, ICA försäkring, Gjensidige, Dina försäkringar och flera andra välkända försäkringsbolag.

Jämför offerter från 20 anslutna försäkringsbolag

Kostnadsfritt och utan förbindelse

4,7 / 5 i betyg hos Trustpilot.com

Kanske ska du ut på en längre resa med bilen? Eller så skadar det inte att gång på gång göra en snabb säkerhetskontroll av bilen. Det underlättar inte bara för dig utan även för andra trafikanter så att du kan köra i trafiken med en trafiksäker bil. Här går vi igenom vad du kan göra för att säkerhetskontrollera din bil. Man delar in säkerhetskontrollen i tre delar, inre och yttre säkerhetskontroll samt kontroll av körställning. Tänk på att det kan vara bra att ta hjälp av en medpassagerare innan så att du enkelt kan kontrollera blinkers och bromsljus och så vidare. Det är så att du också vid olika tillfällen behöver att din bil ses över av professionella, det kan handla om bilservice eller att kanske byta ut däcken.

Vad är en yttre säkerhetskontroll?

En yttre säkerhetskontroll går ut på att du kontrollerar följande yttre delar på ditt fordon.

 • Börja med att tända parkeringsbelysningen, kontrollera att ljuslykta och fram och bak-ljus samt reflexer fungerar och är i sin ordning. Tvätta eller torka av dem vid behov.
 • Slå sedan på tändningen på bilen och tänd vänster blinkljus, dimljus och halvljus. Kontrollera att de fungerar.
 • Gör sedan en kontroll av hela vänstersidan på bilen. Kolla däckdjup så att det inte är för lågt eller om däcken behöver luft. För lite luft gör att däcket blir platt nertill. Kontrollera sedan framljus (halvljus denna gång), vänster framblinkers, bakljus, bakblinkers och eventuellt dimljus samt höger bakdäck. Sedan slår du på helljus och höger blinkers.
 • Gör sedan ”samma varv” på höger sida, framljus (helljus) framblinkers, bakblinkers bakljus samt däckdjup och lufttryck. Slå sedan av ljus och blinkers.
 • Gå ur bilen och be någon annan att trycka på bromspedalen för att se så att bromsljusen fungerar som de ska. Då är den yttre säkerhetskontrollen klar.

Undvik att betala onödigt mycket för bilförsäkringen
Compricer.se kan du enkelt jämföra bilförsäkring och hitta den bästa och billigaste bilförsäkringen.

Vad är en inre säkerhetskontroll?

 • En inre säkerhetskontroll innebär att du sätter dig och intar en korrekt körställning, du kontrollerar speglar samt att alla dörrar är stängda.
 • Du startar vindrutetorkarna och spolar eventuellt rutan för att se så att det finns spolarvätska.
 • Testar värmereglage samt fläkt och defrosten till bakrutan.
 • Testa tutan 1 gång och spänn på dig säkerhetsbältet, dra till det så att det sitter spänt.
 • Testa bromsen genom att trycka ned fotbromsen hårt, det ska kännas stumt.
 • Vrid sedan lite på ratten och starta sedan bilen, se till att servo för både broms och ratt fungerar, det gör den om bromsen sjunker ned en aning och ratten går lite lättare att vrida.
 • Kontrollera sedan handbromsen genom att dra åt den och försöka köra lite framåt eller bakåt, eller testa den i en backe.

Nu var den inre säkerhetskontrollen klar.

Kontrollera din körställning

Det sista som sker är att du kontrollerar din körställning, då du satt dig i bilen. Ställ först in sätet så att du sitter riktigt bra, ett tips är att du ska kunna vika dina handleder över ratten, då har du ett bra avstånd. Justera ditt nackstöd så att det sitter bra och är placerat ungefär på mitten ev ditt bakhuvud. Justera sedan de inre speglarna och de yttre. Så att du har kontroll över dem. Sätt på dig säkerhetsbältet, för att ge bästa säkerhet så bör du ställa in bälteshållaren efter ditt behov. Trampa sedan ned kopplingen och starta motorn, sätt igång nödvändiga reglage såsom fläkt eller värme, kontrollera till sist att du har rätt ljus påslåget. Nu är du redo!

Billiga försäkringar

Billiga-forsakringar.nu

Hogmalms Media AB
Org.nr: 559132-4347
Ytterbyvägen 5c
442 30, Kungälv