Inför bilprovningen

Gör som 500.000 stycken andra svenskar, jämför och byt bilförsäkring hos Zmarta.se. Helt kostnadsfritt kan du jämföra försäkringar och få erbjudanden från Länsförsäkringar, ICA försäkring, Gjensidige, Dina försäkringar och flera andra välkända försäkringsbolag.

Jämför offerter från 20 anslutna försäkringsbolag

Kostnadsfritt och utan förbindelse

4,7 / 5 i betyg hos Trustpilot.com

Idag så är du inte längre ”tvungen” att besiktiga din bil hos bilprovningen och det är sedan monopolet försvann. Istället för att kallas så skickas en inbjudan till dig att besiktiga din bil. Det är du som äger en personbil, MC, lätt lastbil eller lätt buss som får en inbjudan av bilprovningen för en kontrollbesiktning. Om den tid som erbjuds fungerar för dig så bokar du den genom att betala in avgiften. Idag kan du även lätt boka om din tid via bilprovningens hemsida.

Du som äger andra fordon än de som står ovan nämnda får även du en inbjudan. Du kan också gå in på bilprovningens hemsida för att påverka din inbjudan. Du som äger andra fordon får inte en tid utsatt för ditt fordon att besiktigas utan får en påminnelse om att själv boka tid för ditt fordon hos bilprovningen.

Hur ofta kallas man till Bilprovningen?

Det som avgör hur ofta du behöver besiktiga ditt fordon beror helt på vilken typ av fordon du har och vilket registreringsnummer. Du som har en ny personbil, lätt lastbil eller lätt buss kallas först efter 3 år. Den andra gången är efter 5 år och sedan måste du kontrollbesiktiga ditt fordon varje år. För husvagnar, motorcyklar och lätta släp gäller första gången efter 4 år, sedan kallas du vartannat år.

För tunga släp, bussar och tunga lastbilar gäller följande, för fordon som är tyngre än 3,5 ton så måste besiktningen ske senast den 12:e månaden det år som fordonet börjat användas. Datumet för det tillfället hittas på registreringsbeviset. Sedan måste besiktning ske varje år. Så för tyngre fordon gäller kontrollbesiktning var 12:e månad och det datumet styrs av den förra kontrollbesiktningen oavsett om det har skett en efterbesiktning eller inte.

Tips inför besiktningen

Bilprovningen gör sitt bästa för att ditt besök ska gå så smidigt som möjligt och innan finns det saker du kan göra för att underlätta besöket ännu mer. Bilprovningen har satt samman en lista som vi ska ge några tips från här för att göra saker lättare inför ditt kontrollbesiktningsbesök. För personbil, lättare lastbil och lätt buss kan du enkelt förbereda vissa saker inför besöket.

  • Vindrutetorkare – Börja med att kolla spolare och vindrutetorkare.
  • Batteriet – Undersök så att batteriet sitter fast.
  • Blinkers och belysning – Undersök och testa signalanordning, det vill säga blinkers och belysning. Undersök om skyltlyktan för registreringsskylten fungerar.
  • Mönsterdjup – Testa däckens mönsterdjup, vilka måste vara minst 1,6 mm.
  • Backspeglar – Notera så att backspeglarna sitter fast och är hela.
  • Bilbälten – Ta en titt på bilbältena så att de fungerar och även de i baksätet, sätt gärna ihop dem så att man tydligt kan se att de fungerar.
  • Varningstriangel – Undersök så att ditt fordon är utrustat med en varningstriangel.
  • Dragkrok – Skulle ditt fordon ha en löstagbar krok så ta med den samt eventuell nyckel till bilprovningen.

Följ sedan ditt fordons instruktionsbok för att kontrollera oljenivån i ditt fordon. Det här är några bra tips som underlättar och gör ditt besök hos bilprovningen smidigare.

Varför ska bilen besiktigas?

Anledningen till att bilar och andra fordon besiktigas är att i Sverige är det faktiskt lag på att genomföra återkommande kontrollbesiktningar sedan 1965. Sen finns det naturligtvis andra goda skäl till att också besiktiga bilen. Du får reda på om din bil är trafiksäker vilket är otroligt viktigt både för din och andras säkerhet. Du får möjlighet att upptäcka fel på bilen i tid, och slipper på så sätt dyrare och mer omfattande reparationer i framtiden. Sedan gör du också en insats för miljön då du kan kontrollera hur mycket avgaser din bil släpper ut.

Billiga försäkringar

Billiga-forsakringar.nu

Hogmalms Media AB
Org.nr: 559132-4347
Ytterbyvägen 5c
442 30, Kungälv