Om krocken är framme

Gör som 500.000 stycken andra svenskar, jämför och byt bilförsäkring hos Zmarta.se. Helt kostnadsfritt kan du jämföra försäkringar och få erbjudanden från Länsförsäkringar, ICA försäkring, Gjensidige, Dina försäkringar och flera andra välkända försäkringsbolag.

Jämför offerter från 20 anslutna försäkringsbolag

Kostnadsfritt och utan förbindelse

4,7 / 5 i betyg hos Trustpilot.com

Vad skyddar om krocken är framme?
Ingen vill ju egentligen tänka på trafikolyckor och krockar men tyvärr så sker det och är vanligt förekommande i trafiken. När man ger sig ut på vägen är det så viktigt att man i allt följer lagar och regler, inte kör för fort (man kommer inte fortare fram) och framför allt använder bilbälte. Det är lag på att använda bilbälte och man tar stora risker genom att inte följa den lagen.

Undvik att betala onödigt mycket för bilförsäkringen
Compricer.se kan du enkelt jämföra bilförsäkring och hitta den bästa och billigaste bilförsäkringen.

Krocksäkerhet och körsäkerhet

Man brukar dela in säkerheten i två delar, krocksäkerhet och körsäkerhet. För att beskriva krocksäkerhet så innefattar det skydd i bilen såsom bilbälte, krockkudde, och huvudstöd. Körsäkerhet handlar om att minska olycksrisken och innefattar bilens väghållning, förarens sikt samt bromssystemet.

Det här händer under krocken

Vad som händer när du krockar eller bromsar in hastigt är att bilen då kan ändra riktning under en kraft och att en drastisk hastighetsändring sker mot kroppen. Även bilen ändrar hastighet och riktning, det som händer då är att din kropp är din kropp inte följer mer bilens nya riktning utan fortsätter i samma riktning som innan. Då gäller det att du bär bilbälte som håller dig fast inne i bilen. Hastigheten ändras mycket snabbt för bilen vid en krock så även riktningen. Om du inte använder bilbältet så riskerar du då att slungas ur bilen eller att kraftigt slå emot inredningen. Det är därför viktigt att bilens inre krockskydd fungerar ordentligt och hindrar att din kropp utsätts för större smällar än vad den kan ta.

Vad orsakar kroppsskador vid bilkollisioner?

Det finns två sätt som kan orsaka kroppsskador vid en kollision, det är som vi redan beskrivit att kroppens hastighet ändras mycket snabbt och att man träffas av föremål i det egna fordonet eller föremål från ett annat fordon. Det kan också handla om andra föremål såsom träd, stolpar som tränger in i kupén och orsakar skada.

Det som påverkar graden av skada är beroende på vilken hastighet som föremålet träffar kroppen, hur det är format och var på kroppen det träffar. Att nonchalera saker som bilbälte eller hastighetsbegränsningar kan alltså vara mycket ödesdigert. I en krock eller kollision handlar det ofta om en kombination av det som vi beskrivit men de kan också verka var för sig.

Skulle oturen vara framme är det viktigt att du har en bra bilförsäkring, den ger dig, dina medresenärer och eventuellt andra skadade ersättning och skydd.

Undvik att betala onödigt mycket för bilförsäkringen
Compricer.se kan du enkelt jämföra bilförsäkring och hitta den bästa och billigaste bilförsäkringen.

Minimera skador vid kollision

Att tänka på för att minimera skador vid en eventuell kollision, återigen, användning av bilbältet och också rätt användning av bilbältet. Bra vikt hos bilen, samt bra konstruktion av chassit och karossen. Bilens inre konstruktion påverkar också. Även hur du lastat din last, det vill säga saker som ligger i bagaget eller baksätet.

Viktigt är också rätt användning av bilbarnstol och barnskydd i bilen. Se också över hur krockkuddar är formade, samt att de fungerar. Sätet måste vara rätt inställt för dig som kör, samt att alla i har huvudstöd. Det kan kännas jobbigt att behöva fundera på såna här saker men om olyckan är framme så är det enkla sätt att minimera skador och tråkigheter som annars kan uppstå. Vi önskar er säker bilkörning i framtiden. Se även videon om hur kroppen påverkas vid en kollision. Kör försiktigt, använd bilbältet och respektera hastighetsgränserna.

Billiga försäkringar

Billiga-forsakringar.nu

Hogmalms Media AB
Org.nr: 559132-4347
Ytterbyvägen 5c
442 30, Kungälv