Barn på bilresan – tips

Gör som 500.000 stycken andra svenskar, jämför och byt bilförsäkring hos Zmarta.se. Helt kostnadsfritt kan du jämföra försäkringar och få erbjudanden från Länsförsäkringar, ICA försäkring, Gjensidige, Dina försäkringar och flera andra välkända försäkringsbolag.

Jämför offerter från 20 anslutna försäkringsbolag

Kostnadsfritt och utan förbindelse

4,7 / 5 i betyg hos Trustpilot.com


I det här inlägget kommer vi att ge bra tips om vad man kan tänka på under bilresan när det är barn med i bilen. Hur gör man för att bilresan ska bli en trevlig upplevelse för alla inblandade? Säkerhetsaspekter, hur är det tryggast för ett barn att färdas i en bil?

Det här och lite till vill vi tipsa om i det här blogginlägget. Har du fler fina tips så är du såklart välkommen att dela med dig av dessa. Vi börjar med trafiksäkerhet gällande barn i bilen. Vi hämtar uppgifter från Trafikverkets hemsida angående regler och lagar.

Undvik att betala onödigt mycket för bilförsäkringen
Compricer.se kan du enkelt jämföra bilförsäkring och hitta den bästa och billigaste bilförsäkringen.

Säkerhet och barn i  bilen

Enligt nya regler som infördes 1 Januari 2007 så ska alla barn som färdas i bil och är under 135 cm använda bilstol, babyskydd, bältesstol, eller bälteskudde. Rekommenderat är att barn använder någon av dessa ända upp till 10-12 års ålder. Då barnets huvud är tyngre och större i förhållande till kroppen så är nacken hos barnet utsatt vid en eventuell kollision. Är huvud och nacke skyddad så att kroppen är skyddad. Upp till 4 år är det allra bäst att barnet färdas baklänges.

Att tänka på då är att krockkudden måste vara urkopplad om barnet sitter baklänges i framsätet. Sidokrockkuddar går däremot bra att ha kvar i aktivt läge. Koppla inte ur krockkudden själv utan ta hjälp av auktoriserad märkesverkstad med det. Om barnet sitter bakvänt så blir det ett extra skydd för barnets hals, nacke och huvud vid en kollision. Små barn som sitter framlänges löper mycket större risk att förolyckas vid en olycka. Så det bästa är om barnet kan sitta bakvänt så länge som möjligt, upp till 4 års ålder är som sagt det bästa.

Barnets bilstol, babyskydd måste vara godkänd och uppfylla de krav som EU beslutat, det kallas att bilstolen eller babyskyddet är Europagodkänd. Var noga med att kontrollera att bilstol eller babyskydd uppfyller dessa krav. Bilstol, kudde eller bältestol måste vara anpassat efter barnets vikt. Du kan därför få byta bilstol, då barn har en tendens att växa för varje år.

Bälte i bilen

Något som vissa tar för givet är naturligtvis att man alltid ska använda bilbälte i bilen. Barn ska inte åka i fordon som saknar det eller barnskydd. Tänk även på att använda bälte om det finns i bussar.

Bra tips inför bilresa med barn

Nu till det lite mer handfasta om att göra resan trevligare för barn och vuxna i  bilen. Ett tips är att kanske låta barnen vara uppe lite längre kvällen innan bilresa, då kan de sova gott under bilfärden och resan som för många barn kan kännas väldigt lång känns lite kortare. Ett annat är också att förbereda med matsäck och annat gott som hjälper att hålla blodsockret hos barnen på en jämn nivå. När barn blir hungriga, så blir de hungriga. Lite frukt och annat gott brukar vara guld värt under bilresa.

Ladda också upp med barnens favoritmusik, och sagor som man kan spela i bilen, det gör att resan blir mycket roligare. För lite äldre barn kan även små tävlingar vara uppskattat. Vem ser flest röda bilar? Bilbingo är enkelt att sätta ihop, där man kryssar för olika vanliga förekommande saker på bilresan, den som får en vågrätt eller lodrätt rad vinner! Många tar också med sig Ipads eller liknande så att barnen kan titta på film eller spela spel, en bra aktivitet men var försiktiga så att det inte blir åksjuka av för mycket filmtittande.

Billiga försäkringar

Billiga-forsakringar.nu

Hogmalms Media AB
Org.nr: 559132-4347
Ytterbyvägen 5c
442 30, Kungälv