Hundförsäkring – Skaffa rätt försäkring till hunden

Gör som 500.000 stycken andra svenskar, jämför och byt bilförsäkring hos Zmarta.se. Helt kostnadsfritt kan du jämföra försäkringar och få erbjudanden från Länsförsäkringar, ICA försäkring, Gjensidige, Dina försäkringar och flera andra välkända försäkringsbolag.

Jämför offerter från 20 anslutna försäkringsbolag

Kostnadsfritt och utan förbindelse

4,7 / 5 i betyg hos Trustpilot.com

Hunden kallas ofta för människans bästa vän. Hunden är en kär följeslagare till människan och precis som människor behöver hunden få sjukvård, vaccin och behandlingar hos veterinären. Detta är ofta mycket dyrt och därför behöver du och din hund en hundförsäkring. På den här sajten samlar vi information och fakta om hundförsäkringar för att du skall kunna hitta rätt skydd till din hund.

Hundförsäkring – De två grunddelarna

Allmänt brukar man dela in försäkringar för hundar i livförsäkringen och veterinärvårdsförsäkringen. De flesta väljer att enbart skaffa en veterinärvårdsförsäkring men om hunden står för en del av inkomsten (tex vid avel, tävling osv) kan du också fundera på om du behöver en livförsäkring.

 • Livförsäkringen –  Livförsäkringen för hunden är framförallt till för om hunden skulle avlida och om du genom detta förlorar ekonomisk inkomst. Det kan exempelvis vara en avelshund som dör och att du då förlorar en inkomst. En livförsäkring kan också ersätta dig om hunden blir stulen eller om hunden kommer bort av någon anledning. Det är viktigt att veta om att livförsäkringen höjs ju äldre hunden blir. Du kan också fundera på om du överhuvudtaget är i behov av en livförsäkring som del av din hundförsäkring.
 • Veterinärvårdsförsäkringen –  En försäkring som man alltid bör ha när man skaffar en hund är veterinärvårdsförsäkringen. Denna skyddar dig ekonomiskt mot höga kostnader vid veterinärbesök. Det finns flera olika nivåer av ersättning beroende på hur hög premie du är villig att betala. Även självrisken beror på hur hög premie du vill betala. Ju lägre självrisk desto högre premie för din hundförsäkring.

Att tänk på innan man ringer försäkringsbolaget:

 • Fundera på vilken typ av  livförsäkring du vill ha i din till hundförsäkring. För att veta detta behöver du fundera på vad du skall göra med din hund. Ska den bara vara en sällskapshund eller skall du använda den till avel, jakt, tävlingar eller servicehund. Ju mer inkomster som du får av din hund desto högre livförsäkringsdel behöver du antagligen i din hundförsäkring.
 • Ibland finns det också en försäkring från uppfödaren där du köpt hunden. Det kan bland annat finnas valpförsäkring, dolda-felförsäkring eller uppfödarförsäkring som gäller ett antal år från det du köpt hunden. Detta måste man självklart kontrollera innan med uppfödaren.
 • Ring till ett antal olika försäkringsbolag och begär offert eller prislista innan du bestämmer dig. Det är alltför vanligt att man tar första bästa och därmed försäkrar hunden dyrare än vad som behövs. Här finns data med pris på hundförsäkringar.
 • Trots försäkringen kan veterinärkostnaderna ändå bli höga, du ersätts nämligen inte för t ex veterinärens resor, mediciner och förbandsmaterial som du själv köper samt  förebyggande behandling. Om skadan är ersättningsbar från försäkringen får du ändå betala en självrisk.

Hundförsäkringen är en viktig del att ha om man vill köpa sig en hund. Den är inte bara till för tjäna pengar åt försäkringsbolaget utan även för att sänka de totala kostnaderna för dig som hundägare om något skulle hända din hund.

Här beskriver vi generellt vad det kan kosta att äga en hund.

Kostnader när man äger en hund

Generellt kan man dela in kostnaderna för att äga en hund i följande delar:

 • Matkostnader: Beror förstås på rasen men en medelstor hund äter för cirka 500-800 kronor per månad.
 • Veterinärbesök: Svårt att sätta ett generellt pris på. Kan variera oerhört mycket beroende på hur sjuk hunden kan bli. Ett viktigt skydd här är hundförsäkringen för att skydda mot de allra högsta avgifterna.
 • Årspremie hundförsäkringen: Kostar cirka 200-400 per månad eller 2000-3000 årsvis.
 • Tillbehör/Hundleksaker: Beror på hur mycket man köper men budgetera gärna för 100 kronor per månad
 • Pälsvård: Räkna med att köpa hundschampo för minst 100 kronor per månad om pälsen skall vara i trim.
 • Hundkurser: Beror på vilken fokus man lägger på detta men ett vanligt pris för en grundläggande lydnadskurs är mellan 700 – 1500 kronor
 • Eventuellt hunddagis: Om man vill ha sin hund på hunddagis under arbetstid kan man räkna med en kostnad på 2000-2500 kronor per månad för detta.

Ungefärlig månadskostnad om man mycket ungefärligt räknar ihop detta blir cirka 1500 kronor per månad. De största kostnaderna är då framförallt maten och därefter försäkringen till hunden.

Billiga försäkringar

Billiga-forsakringar.nu

Hogmalms Media AB
Org.nr: 559132-4347
Ytterbyvägen 5c
442 30, Kungälv