Babyskydd – att tänka på under resa med spädbarn

Gör som 500.000 stycken andra svenskar, jämför och byt bilförsäkring hos Zmarta.se. Helt kostnadsfritt kan du jämföra försäkringar och få erbjudanden från Länsförsäkringar, ICA försäkring, Gjensidige, Dina försäkringar och flera andra välkända försäkringsbolag.

Jämför offerter från 20 anslutna försäkringsbolag

Kostnadsfritt och utan förbindelse

4,7 / 5 i betyg hos Trustpilot.com

Hur ska man tänka runt att resa längre resor i bil med ett spädbarn? Och med längre resor tänker vi runt 60-70 mil för att ge ett exempel. Kan man låta bebisen sitta i babyskyddet så länge och vilken typ av babyskydd ska man ha?

Hur ska man planera sin resa så att bebisen inte far illa av resandet? Det finns många frågor runt att resa med spädbarn. Och i det här inlägget ger vi några tips och saker man kan tänka på vid en längre resa med spädbarn. Att resa med spädbarn kräver lite extra planering men gör man det så får man förhoppningsvis en bättre resa och en nöjd bebis som kan sova gott under resan.

Babyskydd under resan

Viktigt är att babyn från det att den är nyfödd färdas i bilen i ett fullgott babyskydd. Ett babyskydd ska vara lagom stort för bebisen där den ska sitta bekvämt. Babyskyddet ska skydda huvudet, och viktigt är att hela huvudet skyddas. Babyskyddet monteras bakvänt i helst framsätet. Viktigt är då att krockkudden i passagerarsätet är urkopplad, gör inte detta själv utan gå till en certifierad verkstad där man kan hjälpa till på ett professionellt sätt att åtgärda detta. Sidokrockskydd kan finnas kvar i aktivt läge då de också skyddar barnet vid en eventuell olycka.

Undvik att betala onödigt mycket för bilförsäkringen
Compricer.se kan du enkelt jämföra bilförsäkring och hitta den bästa och billigaste bilförsäkringen.

E-godkänt babyskydd

Tänk på att babyskyddet ska vara europagodkänt och på så sätt E-märkt. Så välj ditt babyskydd med omsorg. Tänk också på att babyskyddet ska sitta stadigt och luta det inte för mycket. Barnet sitter fast i babyskyddet med det bälte som finns i babyskyddet, det andra bilbältet fäster du i babyskyddet. Viktigt är också att avståndet till instrumentbrädan är så stort som möjligt. Det kan variera hur man fäster bilbältet i babyskyddet så undersök noga vad som gäller för ditt babyskydd, men vanligtvis så fäster man bilbältets höft-del över babyskyddet och diagonalen dras bakom ryggen på babyskyddet. Se över noggrant, det kan variera.

Babybäddar och skyddsnät

En del väljer att använda så kallade babybäddar eller skyddsnät till barnavagnssinsatser så att bebisen kan ligga ned och sova under resan. Tänk bara på då att dessa alternativ inte ger ett fullgott säkerhetsskydd vid olycka. Och det kan skapa ödesdigra konsekvenser.

Men är det då bra för barnets rygg att sitta så länge som under 10-12 timmars bilresa? Det är då planeringen kommer in. Det är viktigt för barnet att kunna sträcka ut ryggen och vila i liggande läge under resan. Barnet ska helst inte sitta mer än 2 timmar i babyskydd utan behöver pauser. Då kan det vara bra att planera in raster, i kombination med amningen kanske. Då ni stannar till och låter barnet pausa från babyskyddet och i stillastående läge låter barnet ligga ned. Ha därför god tid på er under resan och stressa inte. Planera också för eventuell övernattning under resan.

Viktigt är också att byta ut babyskyddet då barnet växer, sticker barnets huvud upp ovanför kanten på babyskyddet så behöver ni byta. Då har barnet vuxit ur babyskyddet och det ger inte ett fullgott säkerhetsskydd. Då ni fäster bilbältet som håller fast babyskyddet så ska det vara sträckt. För fullgott skydd är detta viktigt. Naturligtvis är det från barn till barn hur väl det fungerar med bilresor, du vet bäst hur ditt barn trivs och känner sig tryggt. Man kan dock vara uppmärksam på om barnet börjar visa missnöjdhet, då kan det vara dags för paus. Var lyhörd och ta det försiktigt i trafiken, stressa inte.

Hyr eller köp babyskydd

Det finns flera märken som erbjuder babyskydd och priserna för ett babyskydd kan variera mellan 995-2000 kr. Andrahandsmarknaden är också stor men viktigt är att känna till babyskyddets historia när du köper ett begagnat så att det fortfarande är ett fullgott skydd för barnet.

Hos NTF kan du hyra ditt babyskydd under 9 månader, de kontrollerar också att säkerheten är fullgod. Du hyr till ett bra pris vilket också kan vara fördelaktigt då det är under så kort tid som barnet faktiskt använder babyskyddet.

Billiga försäkringar

Billiga-forsakringar.nu

Hogmalms Media AB
Org.nr: 559132-4347
Ytterbyvägen 5c
442 30, Kungälv