Inkomstförsäkring

Gör som 500.000 stycken andra svenskar, jämför och byt bilförsäkring hos Zmarta.se. Helt kostnadsfritt kan du jämföra försäkringar och få erbjudanden från Länsförsäkringar, ICA försäkring, Gjensidige, Dina försäkringar och flera andra välkända försäkringsbolag.

Jämför offerter från 20 anslutna försäkringsbolag

Kostnadsfritt och utan förbindelse

4,7 / 5 i betyg hos Trustpilot.com

Om du blir arbetslös kan du få ersättning från a-kassan för inkomstbortfallet. Ersättningen kommer dock inte täcka hela ditt lönebortfall. Det finns nämligen begränsningar enligt lag och olika försäkringsvillkor hur stor ersättningen får vara. För att kompensera för detta kan du teckna en inkomstförsäkring. En inkomstförsäkring är alltså ett komplement till ersättningen du får från a-kassan så att ditt inkomstbortfall inte blir lika stort som det annars skulle ha blivit.

Komplement till a-kassa

Den ersättning som du får vid ett inkomstbortfall via din a-kassa har ett tak. Den täcker alltså bara upp till en viss inkomst. Har du en månadslön som är högre än a-kassans ersättningstak kan du därför teckna en inkomstförsäkring som då fungerar som ett komplement till din a-kassa. På så sätt kommer du att kunna få ut 80 procent av den lön du tidigare hade. Först betalar a-kassan ut beloppet upp till maxgränsen och sedan täcker din inkomstförsäkring resten. En inkomstförsäkring kan alla som har en månadslön över 33 000 kronor i månaden före skatt teckna. Tänk dock på att det är frivilligt att vara med i en a-kassa. Du måste alltså gå med i en a-kassa för att kunna teckna en inkomstförsäkring.

Teckna en inkomstförsäkring

När du går med i en a-kassa kan du ofta samtidigt teckna en inkomstförsäkring. De flesta a-kassor är nämligen kopplade till olika fackförbund som i sin tur erbjuder inkomstförsäkringar. Du kan dock också teckna en inkomstförsäkring själv via ett försäkringsbolag. Vissa fackförbund och försäkringsbolag erbjuder också ytterligare skydd för att täcka lönebortfallet om du haft en hög inkomst. Olika fackförbund och försäkringsbolag erbjuder olika villkor för sin inkomstförsäkring. Kolla därför noggrant upp vad som gäller innan du tecknar en försäkring. Du kan jämföra inkomstförsäkringar hos Facket.net för att hitta den försäkringen som passar dig och din inkomst bäst.

Privat försäkring eller i gruppförsäkring

En inkomstförsäkring kan tecknas både privat och i grupp via en arbetsgivare eller ett fackförbund. Är du med i ett fackförbund kan alltså en inkomstförsäkring ingå i medlemskapet. Kom dock ihåg att en inkomstförsäkring alltid är ett komplement till ersättningen från a-kassan och försäkringar tecknade av arbetsgivare eller fackförbund.

Vad kostar en inkomstförsäkring?

Hur mycket du får betala för en inkomstförsäkring varierar. Det beror dels på priset som fackförbundet eller försäkringsbolaget sätter, dels på hur stor din inkomst är. Vid en privat inkomstförsäkring baseras priset efter din lön; ju större inkomst du har desto mer kostar försäkringen. Det kan kännas som en onödig kostnad att betala men skulle du förlora jobbet är en inkomstförsäkring väldigt skön att ha.

Billiga försäkringar

Billiga-forsakringar.nu

Hogmalms Media AB
Org.nr: 559132-4347
Ytterbyvägen 5c
442 30, Kungälv