Vad kostar det att äga en bil?

Gör som 500.000 stycken andra svenskar, jämför och byt bilförsäkring hos Zmarta.se. Helt kostnadsfritt kan du jämföra försäkringar och få erbjudanden från Länsförsäkringar, ICA försäkring, Gjensidige, Dina försäkringar och flera andra välkända försäkringsbolag.

Jämför offerter från 20 anslutna försäkringsbolag

Kostnadsfritt och utan förbindelse

4,7 / 5 i betyg hos Trustpilot.com

När man köper en ny bil, antingen den är helt ny eller begagnad, så får man räkna med att ens levnadskostnader går upp en del. Här är en sammanställning som generellt tar upp vad det kostar att äga en bil.

Äga bil – olika kostnader

Att köpa bilen är ofta en rejäl kostnad för många människor idag, särskilt om bilen är helt ny. Därför är det inte ovanligt att man tar ett billån för att kunna genomföra sitt köp. Idag är vi i många situationer beroende av bil som transportmedel så det kan vara bra att känna till vilka kostnader man kan räkna med, här är en lista över dessa:

  • Inköp och eventuellt lån: Detta går inte att sätta en summa på då det förstås varierar från bil till bil. Dock är det viktigt att i framtiden ta med ränta och och amorteringar (avbetalning av lånet) i den totala kostnaden för bilen.
  • Bilförsäkringen: Denna varierar en hel del mellan olika bilmodeller, åldrar, hur mycket du kör osv men man kan räkna på en kostnad på 6000-12000 kronor per år. Låt oss anta ett snitt pris på 8000 kr per år i årspremie vilket då ger en kostnad på 667 kronor per månad. Om du behöver stöttning i letandet efter en ny bilförsäkring använd bästbilförsäkring.se.
  • Fordonsskatt: Fordonsbeskattningen beror på en rad olika faktorer som biltyp, storlek på bilen och vilket bränsle den går på. Fördelaktigt är att ha en bil som drivs på miljöbränsle. Det är svårt att sätta en generell kostnad på denna skatt då den kan variera från 0-6000 kronor. Men vi räknar på en fordonsskatt på 2500 kr/år så är vi inte helt fel ute vilket ger månadskostnaden 208 kr.
  • Bilbesiktning: En bilbesiktning kostar runt 300-500 kronor. Detta är ingen stor kostnad per år om det inte blir en del att ordna med bilen efteråt. Delar man upp denna kostnad på ett år får vi en månadskostnad på 25 kr.
  • Däckbyten: Detta behöver nödvändigtvis inte göras varje år men skulle man behöva byta ut däcken kan man räkna på en kostnad på minst 600kr per däck vilket totalt ger 2400 kronor. Om vi antar att vi gör det var tredje år ger detta en månadskostnad på cirka 70 kronor.
  • Bensinkostnader: Låt säga att man kör ca 150 mil per månad, detta med ett bensinpris på 15kr/liter och en förbrukning på 0,8 liter/mil vilket blir ca 1800 kronor per månad. Har du istället ett bensinkort kan du spara många kronor i längden. De flesta kreditkorten ger dig förmåner som rabatt per liter (upp till 0.25 öre/liter) medans andra ger dig cashback (runt 1 %) på nästan allt man handlar. Dessutom får man oftast upp till 60 dagars räntefri kredit på allt man handlar. Du kan jämföra och hitta det bästa kreditkortet för dig och ditt hushåll här.
  • Servicekostnader: En bilservice kan vara bra att genomföra en gång per år för att veta att bilen inte har dolda fel. En sådan kan gå på cirka 4000 kronor vilket ger en månadskostnad på 333 kronor.
  • Oväntade händelser: Här kan man inte ange en siffra utan det är alla de oväntade händelser, en vagnskada, inbrott, krock osv som kan inträffa där kostnaderna kan bli mycket höga. Det är för framförallt detta man bör ha en försäkring så vi kan delvis räkna in denna kostnaden i försäkringskostnaden. Dock täcker inte försäkringen problem med motor eller punkteringar och liknande. Vi kan ändå räkna på en låg oväntade händelser buffert på 300 kronor per månad.

Vad kan vi räkna med att bilen kostar per månad?

Så om vi slår ihop alla dessa kostnader till en total månadskostnad får vi en månadskostnad på 3403 kronor exklusive eventuella lån med ränta och amortering. I räkneexemplet ovan ger detta en milkostnad på 21 kr per mil. Det är alltså rimligt att anta att din bil kommer att kosta dig från 3000 – 7000 kronor per månad med lånet inkluderat. Värt att notera är att försäkringskostnaden för bilen är faktiskt en av de högsta i beräkningen och att det lönar sig att hitta bra pris och villkor till förlängningen!

Tips för vidare beräkningar!

konsumentverket finns en bilkalkyl där man kan få hjälp att utifrån bilmodell och några andra uppgifter kan beräkna vad det kommer att kosta dig att äga en bil!

Billiga försäkringar

Billiga-forsakringar.nu

Hogmalms Media AB
Org.nr: 559132-4347
Ytterbyvägen 5c
442 30, Kungälv