Trafikolycka – handla rätt

Gör som 500.000 stycken andra svenskar, jämför och byt bilförsäkring hos Zmarta.se. Helt kostnadsfritt kan du jämföra försäkringar och få erbjudanden från Länsförsäkringar, ICA försäkring, Gjensidige, Dina försäkringar och flera andra välkända försäkringsbolag.

Jämför offerter från 20 anslutna försäkringsbolag

Kostnadsfritt och utan förbindelse

4,7 / 5 i betyg hos Trustpilot.com

Om en olycka sker i trafiken och du är den första bilen att komma till olycksplatsen vet du hur du ska handla? Åker du förbi och hoppas på att någon annan med förstahjälpen kunskap ska komma och stanna istället? Det är livsviktigt att du stannar om du ser en olycksplats. Stanna en bit i från olycksplatsen och skaffa dig en överblick. Hur många bilar är inblandade i olyckan och hur många skadade är det?

Ta befälet och instruera andra som kommer på plats till trafikolyckan. Sedan larma- ring 112. Beskriv var du befinner dig och hur läget vid den aktuella olycksplatsen ser ut. Hos 112 kan du bli guidad av sjukvårdsutbildad personal om vad du kan göra för att underlätta för de skadade. Var noga med att återge exakt för personalen på 112 hur du upplever de skadade så att de kan göra en så bra bedömning som möjligt och skicka rätt typ av hjälp till platsen. Tänk på att det är oerhört viktigt att ha rätt försäkring på bilen vid olyckor, skydd och ersättning för både dig och bilen.

Undvik att betala onödigt mycket för bilförsäkringen
Compricer.se kan du enkelt jämföra bilförsäkring och hitta den bästa och billigaste bilförsäkringen.

Larma 112 – bedöm din  och andras säkerhet

Viktigt är också att du inte äventyrar din egen säkerhet genom att glömma att markera platsen för olyckan. För att förhindra att andra bilar kommer och kör på olycksplatsen och att flera blir skadade så är det jätteviktigt att markera olyckan.

Om det är risk för brand eller explosion från en bil måste du försätta dig och skadade i trygghet. Ställ din bil ca 10-20 meter från olycksplatsen. Gör sedan bedömningen om någon sitter fastklämd i bil eller ligger skadad på vägbanan. Ring och larma. Fortsätt prata med SOS så länge tills någon ger dig lov att lägga på luren. Flytta aldrig på en skadad om det inte finns en överhängande risk för brand. Om en person har svåra inre skador så kan dessa förvärras av en förflyttning utan redskap för det.

Så kan du hjälpa till

Först och främst som vi nämnt, markera och bedöm olycksplatsen, larma omgående 112. Du kan få guidning och stöttning av personal via 112. Det enda du kan och ska göra är att kontrollera att det inte finns medvetslösa personer som sitter och inte kan andas.

1/3 av alla som dör i trafikolyckor dör av att de vid medvetslöshet inte kan andas då huvudet faller ned. Om så är fallet så stötta upp huvudet på den medvetslöse med båda händerna försiktigt så att de ”tittar rakt fram” då öppnas luftvägarna upp och syret kan färdas fritt. Det är när luftvägarna täpps till som det kan bli farligt. Stötta försiktigt huvudet på den medvetslösa personen till räddningstjänstens personal är på plats och kan antingen ge ytterligare instruktioner eller ta vid på olycksplatsen.

Försök inte med några ”hjältedåd” själv om du inte är utbildad läkare eller sjukvårdspersonal. Det kan bara förvärra situationen. För att olyckor helst ska undvikas, håll farten enligt fartregleringarna, håll avståndet till framför och bakomliggande bilar. Undvik att köra för fort eller göra vansinniga omkörningar. Var rädda om er i trafiken och kör försiktigt. Det är viktigt att din bil också är utrustad med ett fullgott första hjälpen-kit med handskar och blodstoppare, vid hjälp av omplåstring av mindre blessyrer. Tänk på att hjälpa personen med skadad och blödande kroppsdel, att kroppsdelen är i högläge för att minska blödningen. Hjälp personer i chock, och håll under uppsikt. Tänk ABC- Andning, Blödning, Chock. Tänk på att dessa råd bara är riktlinjer och låt yrkeskunniga personer guida dig i det du måste göra.

Undvik att betala onödigt mycket för bilförsäkringen
Compricer.se kan du enkelt jämföra bilförsäkring och hitta den bästa och billigaste bilförsäkringen.

Billiga försäkringar

Billiga-forsakringar.nu

Hogmalms Media AB
Org.nr: 559132-4347
Ytterbyvägen 5c
442 30, Kungälv