Autobromsar – Hur fungerar de?

Gör som 500.000 stycken andra svenskar, jämför och byt bilförsäkring hos Zmarta.se. Helt kostnadsfritt kan du jämföra försäkringar och få erbjudanden från Länsförsäkringar, ICA försäkring, Gjensidige, Dina försäkringar och flera andra välkända försäkringsbolag.

Jämför offerter från 20 anslutna försäkringsbolag

Kostnadsfritt och utan förbindelse

4,7 / 5 i betyg hos Trustpilot.com

Autobromsar hur fungerar de? Idag utrustas fler och fler bilar med så kallade automatiska bromsar. i det här inlägget ska vi undersöka hur automatiska bromsar egentligen fungerar och om de faktiskt gör någon skillnad för att förhindra kollisioner. Enligt en undersökning som Volvia och If gjorde av modellen XC60 som började göras mellan 2009 och 2011 så visar den olyckstatistiken att betydligt färre bilar av typen XC60 som är utrustade med standardvariant av autobromsar var inblandade i kollisioner.

Hur fungerar autobromsar?

Bilen utrustas med lasersensor som kan upptäcka en närastående kollision innan och automatiskt börjar bromsa in bilen innan. Reaktionen på inbromsningen ställs in med sekunder i bilen, så det handlar inte om tvärnitar. Autobromsen kan på sätt bidra till att minska påkörningar till exempel bakifrån, och då även whiplash-skador som följd. En av de vanligaste kollisionerna är just påkörning bakifrån i till exempel kö-bildningar. Och den kollisionen kan skapa svåra skador för alla inblandade. Lasersensorn kan även läsa döda vinkeln i speglarna och väglinjer. Om din vindruta är för smutsig ber den dig även att sätta på vindrutetorkarna. När bilen börjar göra en inbromsning så sker inte det helt oförvarnat utan lampor börjar lysa på instrumentbrädan, när inbromsningen påbörjas. Tillsammans med adaptiv farthållare fungerar systemet ännu bättre.

Undvik att betala onödigt mycket för bilförsäkringen
Compricer.se kan du enkelt jämföra bilförsäkring och hitta den bästa och billigaste bilförsäkringen.

Detektion av fotgängare

Vissa säkerhetssystem har även en detektion av fotgängare, det är ännu långt ifrån alla system som har detta ännu. Det som händer är då att bilen upptäcker en fotgängare och börjar varna, (även föremål på körbanan). Om inte föraren börjar agera så sker en automatisk inbromsning. Idagsläget fungerar bara fotgängardetektionen i dagsljus, vilket gör att den inte är optimal än. Ett sådant verktyg i mörker när det är mycket svårare att upptäcka människor och djur på vägbanan skulle vara en viktig fördel. Viktigt är att man verkligen inte sätta all tillit till system såsom autobromsning utan bara se det som ett bra komplement till sin egen körning. Kanske blir man också påmind om saker som man är nonchalant med. Utvecklingen med autobromsar är ändå positiv när det kommer till olycksstatistik och utvecklarna av dessa system hoppas att det ska bli obligatoriskt att införa system som dessa i alla nytillverkade bilar.

Framtiden med säkerhetssystem

Att man nu utvecklar säkerhetssystem som autobroms skapar möjligheter för bilar att i framtiden till exempel kunna kommunicera med varandra och förvarna om farliga situationer som uppstått, till exempel stillastående fordon bakom skymd sikt. Man arbetar för att säkerhetssystemen ska bli obligatoriskt i nya bilmodeller. Vi ser framemot utvecklingen av dessa system och för att man arbetar för att minska olyckor som kan undvikas genom enkel förvarning om företående fara. Fram tills dess tänk på farten, tänk på att ha god sikt som förare. Kanske var det längesen du rengjorde vindrutan? Gör det och skapa bättre förutsättningar i trafiken. Hoppas att du fått en bättre uppfattning om autobromsar efter det här inlägget. Har du andra egna erfarenheter av att använda säkerhetssystem eller autobromsar i bilen är du välkommen att dela med dig av dessa.

Undvik att betala onödigt mycket för bilförsäkringen
Compricer.se kan du enkelt jämföra bilförsäkring och hitta den bästa och billigaste bilförsäkringen.

Billiga försäkringar

Billiga-forsakringar.nu

Hogmalms Media AB
Org.nr: 559132-4347
Ytterbyvägen 5c
442 30, Kungälv