Vad studenter bör tänka på vid flytt hemifrån

Gör som 500.000 stycken andra svenskar, jämför och byt bilförsäkring hos Zmarta.se. Helt kostnadsfritt kan du jämföra försäkringar och få erbjudanden från Länsförsäkringar, ICA försäkring, Gjensidige, Dina försäkringar och flera andra välkända försäkringsbolag.

Jämför offerter från 20 anslutna försäkringsbolag

Kostnadsfritt och utan förbindelse

4,7 / 5 i betyg hos Trustpilot.com

I samarbete med Hemförsäkringstudent.nu

När man har kommit upp i de övre tonåren börjar många känna att det är dags att skaffa ett eget boende. Men att ta steget mot vuxenlivet är inte enkelt. Det är en hel del att tänka på, framförallt när man har studier, träning och eventuellt ett jobb att hinna med. När flytten börjar närma sig är det lätt att man känner sig lite stressad, kanske till och med utmattad och man kan lätt glömma viktiga saker som du behöver ta tag i innan flytt. Nedan har vi listat några av de saker man bör tänka på vid flytt hemifrån.

1.    Göra en budget

Det låter inte som världens roligaste uppgift men som eftersom du snart sköter ditt eget boende så är det viktigt att du lär dig att göra en budget och försöker hålla dig till den. Det behöver inte vara mer komplicerat än att du listar alla dina inkomster och fasta utgifter, det vill säga hyran, mobilen, gymkortet, busskort och dina andra återkommande kostnader. Återstående summa ska du helst fördela jämnt på månaden och det ska då räcka till mat, kläder, övriga inköp och eventuella nöjen.

2.    Köpa hushållsartiklar

Det är väldigt vanligt att man får hushållsartiklar i födelsedagspresent när man börjar närma sig den åldern för att flytta ut. Många får också hushållsmaskiner i inflyttningspresent av sina nära och kära. Det kan vara en bra idé att vänta med inköpen till efter flytt så att du inte köper något som du möjligtvis kan få i present.  Det kan även vara smart att ”bo in sig” i lägenheten först för att se vad för hushållsmaskiner och artiklar som du faktiskt behöver i ditt hem. Då undviker du att samla på dig onödiga grejer.

3.    Försäkring

När man skaffar en lägenhet är det väldigt viktigt att man tecknar en försäkring som täcker eventuella skador som kan ske. Företag som Hemförsäkringstudent.nu erbjuder prisjämförelse på hemförsäkringar. Kom ihåg att försäkringen ska vara tecknad och klar vid inflyttning.

4.    El

Kom ihåg att teckna elavtal som gäller vid inflytt. Om du inte tecknar ett elhandelsavtal så kommer du att automatiskt få anvisat elavtal och det brukar bli väldigt mycket dyrare än ett tecknat avtal.

5.    Adressändring

Du behöver ändra din folkbokförda adress till din nya adress hos Skatteverket. Du kan även göra en adressändring med eftersändning, dock kostar det några hundralappar. Det innebär att alla brev som du får till din gamla adress sorteras om och skickas till din nya adress.

6.    Internet

Man behöver oftast inte teckna ett separat bredbandsavtal som student då man nu för tiden får väldigt många GB på sitt mobilabonnemang. Men skulle det vara så att du tar slut på din surfmängd så kan du ju teckna ett i efterhand.

De här punkterna är bland de viktigaste sakerna att hålla koll på när man flyttar hemifrån. Det kan kännas som att det är mycket att hålla koll på men samtidigt är det en väldigt spännande period att få testa att bo själv och sköta allt själv för första gången. Lycka till!   

Billiga försäkringar

Billiga-forsakringar.nu

Hogmalms Media AB
Org.nr: 559132-4347
Ytterbyvägen 5c
442 30, Kungälv