Vilka försäkringar behöver man som pensionär?

Gör som 500.000 stycken andra svenskar, jämför och byt bilförsäkring hos Zmarta.se. Helt kostnadsfritt kan du jämföra försäkringar och få erbjudanden från Länsförsäkringar, ICA försäkring, Gjensidige, Dina försäkringar och flera andra välkända försäkringsbolag.

Jämför offerter från 20 anslutna försäkringsbolag

Kostnadsfritt och utan förbindelse

4,7 / 5 i betyg hos Trustpilot.com

Det finns i dagsläget en djungel av försäkringar på marknaden och det är inte alltid helt lätt att hitta det bästa valet. När man går i pension är det mycket som ändras, och det är många ekonomiska frågor man behöver se över – inte minst när det kommer till försäkringar. Men vilka försäkringar för pensionärer gäller och vilka ska man fokusera på?

Skillnaden mellan arbetare och pensionär

Under den tid man arbetar är man i de flesta fall försäkrad via sina arbetsgivare. När man sedan går i pension förändras läget och man behöver själv se över vilka försäkringar man har, så att man plötsligt inte står utan. 

Det kan vara bra att börja med att se över vilka försäkringar som faktiskt är nödvändiga att ha och göra en prioriteringslista. Många bolag sänker beloppen på en del försäkringar när man går i pension, men även där är det bra att se sig för vilka det gäller och om det är något man själv kan påverka. 

Nödvändiga försäkringar

Många av de försäkringar man redan har är fortfarande nödvändiga när man går i pension. Här listar vi några av dessa:

 • Hemförsäkring
  Oavsett vilken boendetyp man har ska det alltid finnas en hemförsäkring. Fördelen med denna försäkring är att det ingår väldigt mycket annat i den, så som reseskydd. Som pensionär kan det vara bra att se över sin hemförsäkring beroende på hur mycket av egendomen som är värdefull och kan skadas. Har man mindre än tidigare kan man dra ner på kostnaden.
 • Fordonsförsäkring
  I dag finns det ett lagkrav på att man behöver ha en trafikförsäkring. Finns det ett fordon som används i hushållet måste det alltså finnas en tillhörande försäkring.

Försäkringar som är bra att ha – men inte nödvändiga

Från olycksfall- till djurförsäkring – det finns många olika försäkringar man kan teckna utöver sin hemförsäkring beroende på ens livssituation och önskemål. 

 • Olycksfallsförsäkring
  Vissa olycksfallsförsäkringar sträcker sig endast till pensionsåldern, men det finns också de som är specialanpassade för pensionärer. Dessa kan vara bra att ha om man skulle råka ut för en olycka eller bli inlagd på sjukhus.
 • Sjukvårdsförsäkring
  Denna försäkring ger snabb sjukvård, men det kan vara bra att höra sig för hur länge den gäller om man har en sådan i dagsläget. En del har även en sjukvårdsförsäkring via sin arbetsgivare, men önskar man sig en som pensionär är det bra att vända sig till sitt försäkringsbolag för att se vad just dem har att erbjuda.
 • Djurförsäkring
  Oavsett vilken ålder man är i är det alltid bra att ha en djurförsäkring för sitt husdjur. De kan, liksom som vi, också bli sjuka och behöva vård, men kostnaderna kan dessvärre bli väldigt höga. Beroende på vilket djur man har finns det olika aktörer på marknaden som erbjuder både nischade försäkringar och förmånliga priser. 

Skillnaderna mellan de försäkringar man har som arbetande och pensionär är egentligen inte så stora. Däremot kan det vara bra att se över om alla försäkringar man har idag är fullt nödvändiga och huruvida man kan sänka försäkringsbeloppen på de som faktiskt behövs.

Billiga försäkringar

Billiga-forsakringar.nu

Hogmalms Media AB
Org.nr: 559132-4347
Ytterbyvägen 5c
442 30, Kungälv