Hur mycket kostar en hund? Alla utgifter som du måste vara beredd på

Gör som 500.000 stycken andra svenskar, jämför och byt bilförsäkring hos Zmarta.se. Helt kostnadsfritt kan du jämföra försäkringar och få erbjudanden från Länsförsäkringar, ICA försäkring, Gjensidige, Dina försäkringar och flera andra välkända försäkringsbolag.

Jämför offerter från 20 anslutna försäkringsbolag

Kostnadsfritt och utan förbindelse

4,7 / 5 i betyg hos Trustpilot.com

Många drömmer om att skaffa hund och kostnaden är inte något man vill tänka på när det är gos, roliga aktiviteter och en ny bästa vän du vill ha.

Olika hundraser kostar olika mycket och de tillbehör som du köper till vovven är avgörande när det kommer till den totala kostnaden för din hund. Dessutom finns utgifter för kurser, försäkringar och tävlingar som kan tillkomma.

Vidare i artikeln får du lära dig allt om hur mycket det faktiskt kostar att skaffa en hund.

Att skaffa hund: Alla utgifter

Totalt sett kommer en hund kosta dig närmare en kvarts miljon kronor under hela hundens livstid baserat på genomsnittliga kostnader i Sverige för att äga en hund som blir 14 år enligt Svenska kennelklubben. 

Du kan givetvis komma undan betydligt billigare än så om du väljer produkter som är billiga och undviker kurser, hunddagis och tillverkar egna leksaker.

Nedan bryter jag ned hur mycket varje del av hundägandet kommer att kosta dig samt ger tips på sätt du kan spara in pengar om du vill äga en hund utan att tömma kontot.

Olika raser kostar olika mycket

Att välja ras är en stor del av hundägandet. De vanligaste raserna kostar ungefär lika mycket medan de mer ovanliga kan komma att kosta en hel del. Räkna med att en valp kostar från 12000 kronor upp mot 20000 kronor eller mer.

Generellt sett kostar renrasiga hundar mer än blandraser. Givetvis beror det på vilken blandras det är men man brukar säga att en blandras kostar omkring hälften så mycket som en renrasig hund.

Kastrering, vaccination och veterinärvård

Alla valpar måste undersökas och vaccineras för att säkerställa att de mår bra och att spridning av sjukdomar inte tar fart i landet.

Ibland står uppfödaren för dessa kostnader men ibland måste du själv betala avgifterna. 

Det är också vanligt att hundar vaccineras. Det kan bidra till att de blir lättare att sköta, lugnare och lydigare men även att du inte får oväntade hundvalpar. Vaccination är valfritt och kostar omkring 1000 kronor beroende på var i landet du bor i vart du väljer att genomföra kastreringen.

Mat, leksaker och tillbehör

Hundfoder, leksaker och andra tillbehör såsom koppel, bajspåsar, hundbäddar, hundburar och andra nödvändigheter kan bli både dyrt och billigt. Det går att hitta begagnade hundburar och ett enkelt koppel behöver inte kosta mycket.

Leksaker kan du antingen tillverka själv eller köpa via någon butik på nätet. På nätet är priserna ofta lägre än hos din lokala djurhandel.

Matkostnaden kommer vara en mycket stor del i hunden totala kostnad. Beroende på vilken ras du väljer och vilket foder du väljer kan du komma undan mycket billig eller behöva betala väldigt mycket.

Stora hundar äter betydligt mer än små hundraser. Exempelvis kan en Chihuahua klara sig på samma peng för ett år som en Flatcoated Retriever behöver för ett år.

Jag tycker att det är viktigt att välja ett foder av hög kvalité, även om det kan kosta några kronor mer per kilo än vad vanligt torrfoder i en matbutik kostar. Välj foder med omsorg som passar just din vovve.

Mitt tips för att välja bra foder är att prata med uppfödare och be om tips.

En bra hundförsäkring är viktigt

Det finns inget lagkrav på att hunden ska vara försäkrad men det är en viktig trygghet för både dig och din vovve. En hundförsäkring hjälper dig att betala för kostsam veterinärvård som annars kommer göra att din hund kostar betydligt mer än vad du hade tänkt dig.

En bra hundförsäkring kostar omkring 200-500:- per månad beroende på vilken hund du har och vilken nivå av skydd du väljer, enligt djursajten.se 

Hundkurser och lektioner och medlemskap

Utbildningskurser, lydnadsträning och medlemskap i hundklubbar är alla valfria kostnader men jag rekommenderar varmt att du betalar några tusenlappar för detta. 

Saknar du erfarenhet av hundägande eller har en ras som du inte haft sedan tidigare är det bra med direkta tips från ett proffs. På lång sikt kommer din hund bli en betydligt trevligare vän som kommer bete sig väl och agera precis som du önskar.

Hunddagis och hundpromenad

Bor du ensam, jobbar mycket, gillar att resa eller helt enkelt har ont om tid kan hunddagis, dagmatte eller hundpromenader vara en räddare i nöden för dig.

Hunddagis har din hund under veckor och helger, en dagmatte lämnar du din vovve hos som tar hand om hunden under hela dagen och en hundpromenerare går på promenad med din hund när det behövs.

Hundrastning kostar mellan 50-200 kronor per tillfälle beroende på hur många hundar som rastas samtidigt och vem som utför tjänsten. En dagmatte kostar omkring 2000 kronor per månad och hunddagis kostar sällan under 6000 kronor per månad.

Priser varierar givetvis en hel del beroende på hur ofta du behöver hjälp att ta hand om hunden. Men det kan vara bra att vara medveten om ungefärliga kostnader om du har ont om tid.

Läs mer om alla kostnader med att äga en hund i artikeln Hur mycket kostar en hund – Inköpspris och månadskostnad på djursajten.se

En hund kostar tid

Avslutningsvis kostar en hund mycket tid. Du måste vara beredd på att en valp tar lika mycket tid som en bebis och behöver regelbunden uppmärksamhet, omvårdnad och träning. Fundera över om du verkligen är redo att skaffa en hund och lägga ned den tid som krävs eller om du bara är sugen på lite valpmys. Isåfall bör du avvakta med att skaffa en valp tills senare i livet.

Andra kostnader som kan tillkomma om du inte har tiden att genomföra det själv är bland annat: Kloklippning, pälsvård, tandvård och annan skötsel

Tänk noga över om du har både tid och pengar till att skaffa en hund. Om du inte har det ber jag dig att avvakta med en valp men känner du dig redo så önskar jag dig lycka till!

Billiga försäkringar

Billiga-forsakringar.nu

Hogmalms Media AB
Org.nr: 559132-4347
Ytterbyvägen 5c
442 30, Kungälv