I det här inlägget vill vi skriva om hur kombinationen bil och alkohol går ihop, det vill säga inte alls. Det är ibland lätt att börja göra undanflykter, ” Jag har bara druckit ett litet glas” eller lite folköl kan man dricka och ändå kunna köra bil”. Med alkohol i kroppen så är du en livsfarlig bilförare. Enligt Trafikverkets hemsida så har 30 procent av alla som förolyckas i bilolyckor alkohol i blodet.
Av de singelolyckor med dödlig utgång så är det mer än hälften som har alkohol i blodet. Bilen och alkohol är alltså en livsfarlig kombination. Men det finns också annat som också påverkar din körning liknande som alkohol, olika mediciner till exempel är heller inte bra att kombinera med bilkörning då de också påverkar omdömet hos föraren. I Sverige idag så är det 15 000 förare som sätter sig bakom ratten med alkohol i blodet. Trots att många säger att man inte skulle köra efter att ha druckit.
Undvik att betala onödigt mycket för bilförsäkringen
På Compricer.se kan du enkelt jämföra bilförsäkring och hitta den bästa och billigaste bilförsäkringen.
Vad gör alkoholen med kroppen?
Hur påverkar då alkoholen din bilkörning? Först handlar det om din syn, när din alkoholhalt ökar så minskar ögonens förmåga att samarbeta med dig. Du får svårare att bedöma avstånd. Efter ett tag så inträder också tunnelseendet. Tunnelseende tar bort din förmåga att kontrollera vad som händer vid sidan av bilen eller längre fram i till exempel en korsning. Är det dessutom mörkt ute så påverkas seendet snabbare, du blir snabbt bländningkänslig och ditt mörkerseende påverkas drastiskt. Något annat som händer är också att din reaktionstid snabbt blir längre, detta gäller främst vid mer komplexa situationer då du snabbt måste fatta beslut och åtgärd.
Det är redan vid en låg promillehalt som det inträffar att du får längre reaktionstid. Alkoholen gör också att dina rörelser blir snabbare och häftigare då din kropps centrala nervsystem påverkas av alkoholen. Du får alltså mycket svårare att ta in information när du kör bil och är onykter, tunnelseendet är ett faktum. Även om du känner dig pigg när du sätter dig i bilen och har alkohol i kroppen så har alkoholen en rejält dämpande effekt och det blir svårare att upptäcka trötthet som smyger sig på.
Olyckor och alkohol
Det är inte alltid att rattfylleri leder till olyckor, men risken blir större att en olycka kan hända då man sätter sig bakom ratten i berusat tillstånd. Man får helt enkelt svårare att hantera situationer och framför allt kritiska situationer som kan uppstå. Även om man tar det försiktigt och medvetet kör lugnt så kan saker uppstå på vägbanan, en kraftig inbromsning av bilen framför eller ett vilt djur på vägbanan. Då blir det svårare för dig som förare att hantera dessa situationer och att reagera på ett sätt som du skulle ha gjort vid nykert tillstånd.
Dagen efter
Hur vi påverkas av alkohol är olika. Generellt så höjer starksprit promillehalten avsevärt. Du som enskild person kan till och med påverkas olika vid olika tillfällen. Vad som påverkar hur hög promillehalten är flera olika faktorer, din kropp, vad du har ätit innan hur mycket du dricker och hur lång tid du dricker. Det finns heller ingen mirakelmetod för att göra sig av med bakfyllan dagen efter, även om din promillehalt är 0 så kan du ändå vara påverkad av kvällen innan och alkoholintaget. Tänk på att aldrig köra bil med någon som helst alkohol i blodet.
Undvik att betala onödigt mycket för bilförsäkringen
På Compricer.se kan du enkelt jämföra bilförsäkring och hitta den bästa och billigaste bilförsäkringen.