Viltolycka – hur gör man?

Gör som 500.000 stycken andra svenskar, jämför och byt bilförsäkring hos Zmarta.se. Helt kostnadsfritt kan du jämföra försäkringar och få erbjudanden från Länsförsäkringar, ICA försäkring, Gjensidige, Dina försäkringar och flera andra välkända försäkringsbolag.

Jämför offerter från 20 anslutna försäkringsbolag

Kostnadsfritt och utan förbindelse

4,7 / 5 i betyg hos Trustpilot.com

I vårt avlånga land finns massor av skog och med skogen kommer djuren. Idag skyddar viltstängsel många vägsträckor men det är inte någon anledning till att sluta vara förberedd på att vilt kan dyka upp på vägbanan. Det finns även långa sträckor med väg där man inte skyddar med viltstängsel och då är det ännu viktigare att vara beredd på att djur kan bestämma sig för att korsa en trafikerad väg. I det här inlägget går vi igenom vad som gäller vid trafikolycka med vilt och vad man kan tänka på när man kör bil och stöter på ett djur vid vägkanten. Idag sker tyvärr väldigt många trafikolyckor i samband med vilt och vi vill diskutera hur man eventuellt kan vara förberedd.

Undvik att betala onödigt mycket för bilförsäkringen
Compricer.se kan du enkelt jämföra bilförsäkring och hitta den bästa och billigaste bilförsäkringen.

Markera olycksplatsen

Om en krock skulle ske med ett vilt djur så beroende på vilken typ av djur du kolliderat med så kräver situationen lite olika handlingar. Generellt för alla typer av kollisioner med vilt så måste du markera olycksplatsen. Är det ett av följande djur du kolliderat med :björn, varg, järv, älg, hjort,rådjur, lo, utter, mufflonfår, örn så måste kontakt med polisen ske genom att du ringer 112.

Är djuret av annan art så måste inte en rapportering av olyckan ske om det till exempel är en räv. Men det kan vara så oturligt att djuret är skadat och måste avlivas eller att det ligger placerat mitt i vägbanan och kan vara en fara för andra trafikanter. Så det kan ändå vara bra att rapportera vad som hänt. Om djuret är svårt skadat och måste avlivas så kontakta polisen för hjälp med avlivningen om du inte har vana att hantera vilda djur. Skulle du krocka med till exempel björn eller varg, så tänk på att öka avståndet för markeringen av olycksplatsen upp till 100 meter då djur av dessa arter kan bli väldigt aggressiva. Så för din egen säkerhet, avstånd, och även markera för andra trafikanter vad som hänt.

Ring polisen vid olycka

Vid en olycka med ovan nämnda arter så måste polisen kontaktas. Även om djuret ligger dött vid kanten. Är djuret skadat och flytt in i skogen så ska du också kontakta polisen som då kontaktar en eftersöksjägare. Men markera först platsen för olyckan och rapportera sen in till polisen. Försök då vara specifik om vilken typ av djur, var exakt du befinner dig och i vilken riktning som djuret eventuellt försvann i. Försök inte att eftersöka ett skadat viltdjur själv. Berätta också för polisen hur platsen för olyckan är markerad.

Organisation vid viltolycka

Vad som händer när polisen får en rapport om viltolycka är att de i sin tur kontaktar eftersöksorganisationen. Eftersöksorganisationen kontaktar jakträttshavaren, om den i sin tur inte vill ta hand om eftersökningen själv så kontaktas andra eftersöksjägare och eftersökshundar som genomför eftersökningen av djuret. Om de bedömer att djuret är så svårt skadat så avlivar de.  Om djuret är statens vilt så är det polisen som står formellt för beslutet om avlivning. Staten ersätter kostnader för sådant som rör en eventuell olycka med statens vilt. Ett dött vilt djur tillfaller annars markägaren. Du får alltså inte ta med dig ett viltdjur som du krockat med. Djur som går under gruppen statens vilt tillfaller staten.

Undvik att betala onödigt mycket för bilförsäkringen
Compricer.se kan du enkelt jämföra bilförsäkring och hitta den bästa och billigaste bilförsäkringen.

Billiga försäkringar

Billiga-forsakringar.nu

Hogmalms Media AB
Org.nr: 559132-4347
Ytterbyvägen 5c
442 30, Kungälv