Vad kostar en hundförsäkring?

Gör som 500.000 stycken andra svenskar, jämför och byt bilförsäkring hos Zmarta.se. Helt kostnadsfritt kan du jämföra försäkringar och få erbjudanden från Länsförsäkringar, ICA försäkring, Gjensidige, Dina försäkringar och flera andra välkända försäkringsbolag.

Jämför offerter från 20 anslutna försäkringsbolag

Kostnadsfritt och utan förbindelse

4,7 / 5 i betyg hos Trustpilot.com

Att besvara frågan vad en hundförsäkring kostar är lite som att svara på frågan hur långt ett snöre är. Men det går ändå att ge ett ungefärligt svar vad en hundförsäkring kostar och vilka faktorer som har störst påverkan på priset.

Här går vi igenom vilka faktorer som avgör priset på hundförsäkringen och ger lite exempel på vad en försäkring för din hund kan kosta.

Priset skiljer sig åt mellan olika försäkringsbolag, så det är definitivt vettigt att först jämföra hundförsäkring via jämförelsetjänster som Financer, på så sätt kan du spara många hundralappar per år. Titta inte bara på priset utan även vad försäkringen omfattar och vad självrisken kostar. 

En lång självriskperiod är exempelvis fördelaktigt – då behöver du bara betala självrisk som mest en gång under den tidsperioden, även om det blir många veterinärbesök.

Detta avgör priset på hundförsäkringen

Om hunden är kastrerad eller inte. En kastrerad hund har nämligen en något minskad risk att drabbas av skador och sjukdomar, vilket innebär att det är billigare för försäkringsbolaget att försäkra en sådan hund.

Vilken hundras det är, vissa hundraser drabbas oftare av sjukdomar och lever statistiskt sett ett kortare liv. Det finns många raser som har ärftliga sjukdomar. 

Några raser som ofta får hälsoproblem är exempelvis basset, engelsk bulldogg, cocker spaniel, schäfer och collie. Sjukdomar som är vanligt att hundar drabbas av är olika hudåkommor, magproblem, dövhet, diabetes och njursjukdom. Hundarna delas in i olika grupper utifrån hur stor risk det är för hundar i gruppen att bli sjuka eller skadade

Hundens ålder. Ju äldre hunden är desto mer veterinärbesök får man räkna med att det blir och hunden blir därför dyrare att försäkra.

Från och med ca sju års ålder brukar försäkringspremien för en hund öka successivt. Unga hundar kan istället innebära rabatt vid tecknandet av en hundförsäkring.

Renrasig eller blandras. Ofta är faktiskt blandrashundar friskare än renrasiga hundar, men här finns å andra sidan en större osäkerhet jämfört med renrasiga hundar där man helt enkelt har mer kunskap om exempelvis vilka rastypiska sjukdomar som finns.

Hane eller hona? En tik är dyrare att försäkra än en hanhund. Siffror vi har tittat på visar att det kan vara ungefär 10 – 30 % dyrare att försäkra en tik än en hanhund.

Detta beroende på att tikar kan drabbas av sjukdomar som livmoderinflammation och juvertumörer, där operation är nödvändigt.

Är din hund med i någon hundklubb kan du även få rabatt. Agria erbjuder exempelvis 10 % rabatt om hunden är medlem i ett sådant sällskap.

Hur mycket kostar då en hundförsäkring per år? 

Som sagt beror priset på hundförsäkringen till stor del av faktorerna ovan, men priserna för att försäkra en hund i Sverige ligger normalt på mellan 100 – 400 kr i månaden. Det innebär att kostnaden för att försäkra en hund blir mellan ca 1 200 – 5 000 kr om året.

Siffrorna för finland är liknande de för Sverige, en granskning i tidningen Svenska Yle visar  att priserna för att försäkra en hund genom Agria ligger på mellan 1 470 – 4 010 kr per år för en tik och 1 390 – 3 780 kr per år för en hanhund (vi har räknat om EURO till SEK).

Ska jag välja en billig eller dyr hundförsäkring?

Stirra dig inte bara blind på priset – vad försäkringen omfattar är väldigt viktigt. Vad du får för pengarna helt enkelt. En låg självrisk, lång självriskperiod och en täckande försäkring vad gäller sjukdomar, medicinkostnader och tandskador är saker som motiverar en högre premie.

Men om du hellre vill ha en billig hundförsäkring kan du välja ett högre självriskbelopp för att på så sätt få ner kostnaden. Du kan ofta laborera med olika självrisknivåer när du tecknar din försäkring för att se hur det påverkar priset.

Billiga försäkringar

Billiga-forsakringar.nu

Hogmalms Media AB
Org.nr: 559132-4347
Ytterbyvägen 5c
442 30, Kungälv