Låneskydd är en utmärkt gardering om något skulle hända som gör att du får svårigheter att betala ditt lån. Försäkringen täcker lånet och du kan känna dig trygg med att du, eller någon anhörig, inte kommer att belastas med detta. Så varför inte teckna ett låneskydd samtidigt som du tar ett lån.
Innehållsförteckning
Behöver man låneskydd när man ska låna pengar?
Ett låneskydd är en försäkring som kopplas till ett specifikt lån. Det är inte nödvändigt att ta ett låneskydd, men om du lägger till ett sådant kan du känna dig trygg oavsett vad som händer dig. Skada, sjukdom eller arbetslöshet, och ingen anhörig blir heller tvungen att betala din skuld. Låneskyddet täcker den summa som lånet gäller.
Alternativ till låneskydd
Det finns flera försäkringar att teckna för att skydda sig, ibland är de mycket dyra. Ett närliggande alternativ är t ex Trygghetsförsäkring som inte är kopplat till något lån och som ersätter dina fasta kostnader om något skulle hända. Om du skulle bli sjuk finns det sjukförsäkring där du kan erhålla ersättning för t ex utebliven inkomst. En livförsäkring kan också vara bra att ha, där kan man skriva in en förmånstagare och säkerställa att den faller ut till en specifik person eller för att täcka kostnader.
Låneskydd eller Trygghetsförsäkring?
Vilket ska jag teckna? Den största skillnaden mellan Låneskydd och Trygghetsförsäkring är som tidigare nämnt att låneskydd är kopplat till ett lån medan Trygghetsförsäkring är kopplat till din situation och dina kostnader. Båda två har ett liknande syfte men det är lite som att jämföra äpplen med päron – och det är inte samma frukt. Här behöver du tänka på ditt behov. Vilken eller vilka typer av skydd vill du ha? Och om du avser att teckna ett av dem, vilket är det viktigaste för dig?
Priserna på låneskydd varierar mellan aktörer, det är vanligt att premien ligger runt 5-10% av månadskostnaden för lånet. En Trygghetsförsäkring baseras på ditt val av försäkringsbelopp och kan därför hamna under låneskyddet i pris. Granska försäkringsvillkoren noga innan du tecknar under avtalet, dessa skiljer sig mellan aktörer.
Låneskydd på privatlån och bolån?
Om du tecknar låneskydd när du tar ett privatlån finns det två olika typer, ett för dödsfall och ett för inkomstbortfall. För att kunna teckna detta behöver du ha inkomst och också kunna deklarera och skriva under på att du är frisk. Det kan också finnas andra kriterier beroende på vem du vänder dig till. Låneskydd för bolån fungerar enligt samma princip med att täcka kostnader för bolånet, men här är variationerna mellan aktörerna flera. Några bjuder på betalningsfria månader, andra har kopplat det till fria hälsotjänster eller ”Bo Kvar”-skydd för att man lugnt ska kunna behålla sin bostad. Premien beror på ålder och låneskyddet upphör dessutom att gälla vid en viss ålder, men villkoren kan variera.
Var kan du ta ett låneskydd?
De flesta banker och kreditgivare samt privatekonomiska rådgivare kan erbjuda låneskydd, det kan även flertalet låneförmedlare göra. Du behöver dock vara observant på att dessa har olika priser, kriterier och förmåner, men man tecknar förstås enkelt låneskydd i samband med att du tar ett lån.
Vad gäller för låneskydd – tips när du tecknar
- Välj vad det ska innehålla: Dödsfall, olycksfall, sjukdom, arbetsoförmåga, arbetslöshet.
- Var observant på att ett låneskydd kan ha karenstid.
- Titta igenom teckningskraven.
- Skyddet gäller normalt från teckning tills du fyller 65 år, men detta kan variera.
- Du kan teckna skyddet om du är mellan 18 och 65 år gammal, folkbokförd i Sverige, inskriven i Försäkringskassan samt är frisk och fullt arbetsför.
- Låneskyddet fungerar som andra försäkringar och kan sägas upp närsomhelst.
Källhänvisning:
Källhänvisning:
✔️ Konsumenternas.se
✔️ Hittalanet.se
✔️ Svd.se