Vad är en försäkring?

Gör som 500.000 stycken andra svenskar, jämför och byt bilförsäkring hos Zmarta.se. Helt kostnadsfritt kan du jämföra försäkringar och få erbjudanden från Länsförsäkringar, ICA försäkring, Gjensidige, Dina försäkringar och flera andra välkända försäkringsbolag.

Jämför offerter från 20 anslutna försäkringsbolag

Kostnadsfritt och utan förbindelse

4,7 / 5 i betyg hos Trustpilot.com

En försäkring är i grunden en finansiell riskspridning mellan ett försäkringsbolag och alla dess kunder som tillsammans skyddar egendom, personer, djur, fordon eller kapital. Grundtanken är alltså relativt enkel: Många människor delar på risken för något som sällan inträffar!

För dig och mig som försäkringstagare är försäkringen ett sätt att skydda sig mot den oväntade händelsen som antingen skadar dig eller din egendom och där kostnaderna blir ganska stora på en gång. I grund och botten handlar det om att den dag då olyckan är framme då är du också förberedd för detta och har det rätta skyddet.

Det finns framförallt två stora kategorier av försäkringar. Dels finns det de så kallade SAK försäkringarna som framförallt tecknas för egendomsskydd och dels finns de så kallade livförsäkringarna som tecknas mot sjukdom, personskydd eller pensionsskydd.

En försäkring kostar – premien

Nu är ju det självklart inte så att en försäkring är gratis. Eftersom försäkringsbolaget tar en risk tar de också ut en så kallad premie (avgift) för detta. När flera människor går samman och skyddar varandra genom att gemensamt (och solidariskt) ta en risk krävs det att alla dessa betalar en försäkringspremie. Det är ändå viktigt att man innan tecknandet av en försäkring noggrant jämför olika alternativ då premien kan skilja en hel del mellan olika försäkringsbolag.

Vilka försäkringar behöver man?

Att generellt säga vilka försäkringar en människa i dagens Sverige behöver går inte att säga. Det beror på faktorer som ålder, hälsa, ägodelar, civilstånd och familjesituation. Konsumenternas försäkringsbyrå är en fristående rådgivningsbyrå som jobbar på uppdrag av finansinspektionen, konsumentverket och Sveriges försäkringsförbund och de rekommenderar följande försäkringar:

Om du är ensamstående:

  • Hemförsäkring – En hemförsäkring skyddar din egendom i hemmet mot inbrott och olyckshändelser. I hemförsäkringen ingår oftast skydd även för din cykel. Om du äger din egen lägenhet (bostadsrätt) så rekommenderas även att skaffa ett bostadsrättstillägg. Det finns tre olika typer av hemförsäkringar: Hyresrätt, bostadsrätt och villaförsäkring.
  • Allriskförsäkring – En allriskförsäkring är inget nödvändigt men kan vara mycket bra om man strular till det genom att vara slarvig. Om du tex skulle tappa din nya systemkamera i en stentrappa skyddar denna försäkring dig.
  • Olycksfallsförsäkring – En olycksfallsförsäkring skyddar dig om du skulle bli allvarligt skadad i en olycka som gör dig handikappad eller funktionsnedsatt under en kortare eller längre tid.

Dessa tre försäkringar rekommenderar alltså konsumenternas försäkringsbyrå till dig som är ensamstående. Det bör också påpekas att du som äger ett fordon, till exempel en bil eller annan egendom även behöver försäkra denna!

Om du har familj:

  • Villahemförsäkring – Villahemförsäkringen liknar förstås hemförsäkringen men är speciellt avsedd för dig som äger en villa med tomt. Den täcker allt ifrån bränder, inbrott eller skador från stormar.
  • Barnförsäkring – En barnförsäkring är framförallt till för att skydda mot ekonomiska förluster om barnet skulle skadas allvarligt.
  • Bilförsäkring – Oftast äger familjer en bil och då behövs även en bilförsäkring. En grundläggande bilförsäkring består av trafikförsäkringen som skyddar mot skador som du gör på andra bilar. Man bör också lägga till en halv eller helförsäkring. I dessa ingår ofta trafikförsäkringen.
  • Husdjursförsäkring – Om familjen har husdjur rekommenderas även att ta en så kallad husdjursförsäkring som skyddar mot höga engångskostnader vid veterinärbesök.
  • Pensionsförsäkring – Om man inte har råd att spara särskilt mycket till den sin pension rekommenderas även i detta fall att skaffa en pensionsförsäkring.

Slutligen bör man alltid rekommendera att noggrant jämföra priserna för de olika försäkringarna. Det går att spara stora belopp genom att jämföra priserna. Det kan skilja så mycket som 1000 kronor per år för samma skydd till exempelvis villan.

[tablecompare]

Lämna en kommentar

Billiga försäkringar

Billiga-forsakringar.nu

Hogmalms Media AB
Org.nr: 559132-4347
Ytterbyvägen 5c
442 30, Kungälv