I Sverige är det lag på att alla påställda bilar måste vara försäkrade med minst en trafikförsäkring.
Den billigaste, enklaste och minsta försäkring du kan ha på din bil är trafikförsäkringen. Den skyddar dig som bilägare om du skulle åsamka skador på en annan person, bil eller på andras egendom, men den skyddar inte din egen bil vid en krock, brand eller stöld.
Innehållsförteckning
Vad kostar en bilförsäkring?
Kostnaden för en bilförsäkring kallas för premie. Premien kan man välja att betala årsvis, halvårsvis eller månadsvis. Kostnaden varierar kraftigt och avgörs av ett antal faktorer så som din ålder, vart du bor och vilken typ av bil som skall försäkras. Om man skall förenkla det hela så är normala försäkringspriser för en vanlig Svensson-bil:
- Helförsäkring: 450 – 750 kr/månad
- Halvförsäkring: 350 – 550 kr/månad
- Trafikförsäkring: 250 – 450 kr/månad
Priserna på en försäkring varierar som sagt kraftigt så ovan nämnda nivåer är endast en grov förenkling. Läs mer om vad det kostar att äga en bil i vår artikel är på Billiga-forsakringar.nu.
Vad består en bilförsäkring av?
En bilförsäkring innehåller alltid den så kallade trafikförsäkringen som ersätter skador som du kan åsamka på andra personer, fordon och ägodelar.
Om det uppstår skador på din egen bil eller om du skulle få personskador vid olyckan så ersätts detta istället med din motparts trafikförsäkring.
Det kan därför vara bra att lägga till skydd för skador på den egna bilen. Här kan man välja hur stort skydd man ha på sin bil. Generellt kan du välja mellan följande två typer av tillägg:
- Halvförsäkring: Det mest grundläggande tillägget är den så kallade halvförsäkringen. Vad halvförsäkringen innebär varierar från bolag till bolag så man bör (som alltid) jämföra och kolla upp vad just ditt försäkringsbolag erbjuder i försäkringen. Kortfattat kan man ändå säga att halvförsäkringen ger dig skydd för skador på bilen som tex kan uppstå om någon krossar en ruta, om du råkar ut för en stöld eller skador på maskin eller övriga bilen uppstår.
- Helförsäkring: Helförsäkringen ger allt det skydd som halvförsäkringen erbjuder men ersätter även om man får vagnskador. Ett exempel på detta kan vara att du kör ner i diket utan att andra bilar är inblandade. Då kan helförsäkringen ersätta även detta. Vagnskadeförsäkringen handlar alltså framförallt om yttre skador på bilen.
Jämför offerter på olika bilförsäkringar med en gratis ansökan
På Zmarta.se jämför du offerter från en massa olika försäkringsbolag med en enda ansökan. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.
Hitta en billig och bra bilförsäkring
När man tecknar en ny bilförsäkring gäller det att vara lite ”om sig och kring sig” för att hitta en så billig försäkring med så bra villkor som möjligt. Vi rekommenderar att man gör följande för att ha möjlighet att lyckas så bra som möjligt:
- Begär alltid en offert från 3-4 olika försäkringsbolag och hör efter vad de har att erbjuda dig. Det är stenhård konkurrens mellan försäkringsbolagen som erbjuder bilförsäkringar. Det går alltid att pressa pris och villkor när det är hård konkurrens på marknaden.
- Vi kan rekommendera Insplanet.se, en jämförelsetjänst som är enkel och bra för att hitta billiga bilförsäkringar.
- Om du bor eller arbetar i Norge kan du jämföra och få ett erbjudande om billig bilförsäkring på forsikre.no.
- Om du köper en ny bil kan det löna sig att skaffa en försäkring i samband med det köpet. Dock gäller inte alltid detta så börja med att skaffa offerter från de olika försäkringsbolagen först.
- Ska du köpa en ny bil i samband med att du skaffar en bilförsäkring kan det vara en god idé att läsa om olika nybilstester. Liksom vid införskaffande av en bilförsäkring så är det minst lika viktigt att du skaffar god information om den nya bil du tänkt köpa. Läs flera olika tester och provkör bilen innan du bestämmer dig för att göra ett så bra bilköp som möjligt. Den korta tiden du provkör bilen hos bilhandlaren behöver kompletteras med information av kunniga biljournalister, som testar bilen på detaljnivå.
Hur fungerar en bilförsäkring?
En bilförsäkring är uppbyggd i upp till tre olika delar beroende på vilket typ av skydd du önskar. Nedan beskriver vi allmänt hur en bilförsäkring är uppbyggd samt de tre olika delarna och möjliga tillägg.
Bilens ägare och Bilförsäkringen
Det är viktigt för dig att känna till att det endast är bilens ägare som kan teckna försäkring för bilen. Man kan inte köpa och äga en bil (stå som ägare i vägtrafikregistret) och låta någon annan stå för försäkringen för denna även om man får bättre pris och villkor pga. detta.
1. Trafikförsäkring
Den enda delen av en bilförsäkring som är lagstadgad är den så kallade trafikförsäkringen. Den måste man som bilägare per lag inneha. Detta är alltså ett minimum när man äger en bil.
Trafikförsäkringen är till för att skydda dig ekonomiskt för alla de skador som du eventuellt gör på andra människor, djur eller egendom om olyckan är framme. Men du får genom denna del inget skydd för din egen bil. Du blir alltså inte ersatt för skador på din egen bil vid en eventuell krock, avkörning eller olycka.
2. Halvförsäkring
Det första tillägget som du själv kan välja till för din bilförsäkring är den s.k. halvförsäkringen. Den ersätter dig för en rad olika problem/skador. Bland dessa är inbrott/stöld, skador på den egna bilen vid inbrott, krock eller vid brandskador. Denna del innehåller även en rättsskyddsförsäkring (om du pga. bilen hamnar i rättsliga tvistemål) och en räddningsförsäkring. Det som kan vara viktigt att känna till är att de allra flesta använder sig av minst en halvförsäkring och detta är något man skall fundera på noggrant innan om man planerar att välja bort denna. Det är definitivt en viktig del av din bilförsäkring.
3. Helförsäkring
En helförsäkring är ett tillägg som både innehåller halvförsäkringen samt en vagnskadeförsäkring. Vagnskadeförsäkringen innehåller ett skydd för dig om det uppstår vagnskador på grund av skadegörelse eller en trafikolycka.
Tillägsförsäkringar
Självklart finns det mängder av sorters tillägg till din bilförsäkring som gärna ett försäkringsbolag önskar att få sälja till dig. Det kan då vara bra att vara förberedd på vad du verkligen behöver för tillägg. Några exempel på sådan tillägg som man kan fundera igenom är följande:
- Rätt till hyrbil – detta tillägg ger dig möjligheten att hyra en bil och ta det på försäkringen om din bil går sönder eller måste repareras pga. av en olycka. Kolla gärna igenom innan om detta redan finns i halv- eller helförsäkringen.
- Ersättning vid borttappad bilnyckel
- Sänkt självrisk vid olika typer av skador eller skadegörelse
- Extra förmåner vid behov av assistans, t.ex. att hjälp är på plats inom en viss tid.
Jämför offerter på olika bilförsäkringar med en gratis ansökan
På Zmarta.se jämför du offerter från en massa olika försäkringsbolag med en enda ansökan. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.
Var skall man börja?
Så var skall man börja att leta när man vill jämföra olika försäkringsbolags villkor och priser för just din bilmodell och dina villkor? En bra start är alltid att ta lite extra tid och jämföra dina möjligheter hos ett antal olika försäkringsbolag. Den här sajten hjälper dig till en bra start på detta. Några tips för att komma vidare i dina jämförelser presenteras här nedan.
Vilka uppgifter behövs?
När man skall jämföra bilförsäkringar är det också viktigt att ha alla uppgifter till hands så att du får en så bra jämförelse som möjligt. Följande information behöver du minst ha framme:
- Dina personuppgifter (Självklara saker som ditt personnummer, var du bor, din ålder och ditt kön)
- Registreringsnummer för bilen
- Biltyp, modell, märke, ålder på bilen.
- Hur långt bilen har gått.
Med denna information kommer man oftast ganska långt med att göra sin jämförelse. Vill man vara extra säker på att hitta så bra pris och villkor som möjligt för sin försäkring till bilen. Vill du läsa mer om ämnet så rekommenderas följande artiklar:
Vad baseras försäkringspriserna på?
När man skaffar en bilförsäkring så är det den så kallade försäkringspremien som är själva avgiften till försäkringsbolaget. Denna premies kostnad baseras på en rad olika faktorer som alla försöker beräkna den risk du eventuellt kan vara som försäkringskund.
För försäkringsbolaget vill nämligen minimera sin risk att behöva ersätta samtidigt som du vill minimera dina kostnader för försäkringen. Så vad baseras då denna kostnad på, bland annat så är det följande faktorer:
- Din ålder: Oftast så gäller det att ju äldre du är desto bättre avtal kan du få. Många försäkringsbolag tecknar inte försäkringar med personer under 24 då risken anses vara för hög.
- Ditt kön: Tillsammans med faktorn ålder så spelar också könet roll. I vissa åldrar anses t.ex. män innebära en högre risk.
- Var du bor: Om du bor i en storstad så brukar premiepriset stiga. Det här beror på att det statistiskt sett sker mer stölder och olyckor i en storstad.
- Din bil: Det är även så att det är olika premier beroende på vilken bil du innehar. T.ex. en ferrari kommer att ha mycket högre premie än en volvo V70.
- Din tidigare körhistorik: Har du inget olycksregister, blivit av med körkortet och liknande så får du oftast bättre premie, dvs lägre premie.
Sammanfattning
En bilförsäkring innehåller delarna trafikförsäkring, halvförsäkringen eller helförsäkring där trafikförsäkringen är lagstadgad. I Sverige erbjuder nästan alla försäkringsbolag som Länsförsäkringar, Folksam, Trygg Hansa, If, Moderna försäkringar bilförsäkringar. Här rekommenderar vi att du alltid jämför dessa försäkringsbolag först innan du bestämmer dig.
Läs mer: Försäkra a-traktor och EPA